Wino z ryżu (15 l)
1.5 kg ryżu4.5 kg cukru11 l wody3 cytryny20 dag rodzynków2 gałki muszkatułowe (40 g)12 ziaren ziela angielskiegoszczypta: cynamonu, tymianku i miętydrożdże Tokay (lub dowolne do wina białego)pożywka
Wino z ryżu jest w mojej subiektywnej ocenie jednym z lepszych win do wyrobu w domu. Produkty do jego produkcji (głównie ryż) są bardzo tanie i ogólnie dostępne. Duża ilość przypraw (patrz fotografia obok - widok przez główkę gąsiora) daje w efekcie niepowtarzalny korzenny smak. Wino łatwo fermentuje i dobrze się klaruje uzyskując delikatnie żółty kolor. Podane tutaj proporcje produktów dają wino dobrze słodkie. Sugeruję zmniejszyć ilość cukru o 0.2-0.5 kg wówczas wino powinno być bardziej delikatne.
Sposób przyrządzenia: ryż (luźny lub z torebek) należy partiami intensywnie przepłukać pod bierzącą wodą (1) tak, by przelatująca woda była czysta. Ryż wsypujemy do gąsiora (2). Cytryny obieramy ze skóry oraz z białych skórek (3), rozrywamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gąsiora. Wsypujemy przyprawy i rodzynki (4). Gdy wszystkie składniki są już w gąsiorze (5), wlewamy roztwór cukrowy w proporcjach przedstawionych w przepisie.1. 2. 3. 4. 5. Roztwór cukrowy, jak zawsze przygotowujemy poprzez wsypanie części cukru do części wody i podgrzewamy mieszając co jakiś czas tak, by cały cukier się rozpuścił. Po rozpuszczeniu cukru podgrzewamy roztwór aż do zagotowania, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Gdy roztwór osiągnie temperaturę pokojową, można go wlać do gąsiora. Nie ma przy tym znaczenia, czy rozpuścisz cały cukier w np. 5 litrach wody, a następnie dolejesz przegotowanej, czy na odwrót. Kiedy wszystko znajdzie się w gąsiorze, wlewamy na koniec uprzednio przygotowane drożdże oraz dosypujemy pozostałą część pożywki, a następnie wszystko porządnie mieszamy. Gąsior ostatecznie odstawiamy na ok. miesiąc, po którym to okresie niecierpliwego oczekiwania na efekty naszych wysiłków, następuje zlanie wina. Podczas pierwszego zlewania można śmiało posmakować naszego napoju. Resztę (o ile coś zostanie ;-)) przelewamy do mniejszego gąsiora i odstawiamy na kilka miesięcy, aż wino przejdzie fazę cichej fermentacji. Po tym czasie możemy zlać wino do butelek.
Wino z winogron (20 l)
10 kg winogron4,6 kg cukru7 l wodydrożdże winiarskie Tokaypożywka.
Dojrzałe winogrona obrać z ogonków, NIE MYĆ! Winogrono posiada na skórce naturalne drożdże, więc mycie ich nie jest wskazane. Najpierw je trzeba porozgniatać (wystarczy, że pękną) ręką w misce i taką papkę wlać do gąsiora, zalać ostudzoną przegotowaną wodą z cukrem, dodać drożdże i... czekać jakieś 6 tygodni.
Ponieważ niemyte winogrona posiadają naturalne drożdże na skórce owoców, nie są wymagane dodatkowe drożdże winiarskie. Przetestowałem ten sposób fermentacji i wino (pokazane na fotografii) wyszło naprawdę wyśmienite. W razie, gdyby fermentacja się jednak nie rozpoczęła po 2 dniach, należy jak najszybciej dodać drożdże winiarskie, żeby nie stracić winogron.
Wino z bananów i pomarańczy (5 l)
1 kg bananówsok z 8 dużych pomarańczy0,5 kg winogron1,1 kg cukrudrożdże winiarskie Burgund1/2 paczki pożywkidopełnić letnią przegotowaną wodą do 4,5 l
Banany i winogrona pokroić i wsypać do gąsiora. Wlać sok, reszta jak w rodzynkach.
Wino z mniszka lekarskiego (5 l)
1,5 l kwiatów (same żółte płatki, bez zielonych kielichów)1,3 kg cukru rozpuszczone w 0.5 l wody135 g rodzynków sułtanek1,5 pomarańczydrożdże Tokay - cała paczkapożywka - pół łyżeczkikwasek cytr. - pół łyżeczki
Kwiaty, sułtanki i pomarańcze zalać 1,5 l wrzątku - na 3 doby. Po tym okresie odcedzić wywar i wlać do gąsiora. Dolać wody z cukrem. Wszystko dopełnić 1 l wody.Bardzo dobre wino!
Wino z rodzynków (5 l)
650 g rodzynek2,8 l wody850 g cukru7 g kw.cytr.drożdże winiarskie1/2 paczki pożywki
Rodzynki należy rozdrobnić (pokroić, rozetrzeć lub tym podobne) i wrzucić do gąsiora. Wodę wraz z rozpuszczonym cukrem trzeba zagotować, ostudzić i wlać do gąsiora. Kwasek cytrynowy i pożywkę rozpuścić w pół szklanki przegotowanej wody, następnie wlać do gąsiora. Wszystko razem zamieszać, dolać drożdże i zatkać wg wskazówek powyżej.
Wino z truskawek (15 l)
2,3 kg truskawek1,1 kg cukru1,3 l wody1,5 łyżeczki kwasku cytrynowegodrożdże wininiarskie1/2 paczki pożywki
Wino w takich porporcjach wychodzi raczej wytrawne. Aby zrobić wino słodkie, należy dać tyle cukru co truskawek.
Inny przepis na wino z truskawek (na 15l gąsior) zaczerpnięty z literatury to:
4,5 kg truskawek4 kg cukru8 l wody2 cytryny1 szklanka mocnej herbatydrożdże winiarskie do wina czerwonego + pożywka
Sposób przyrządzenia: truskawki umyć, obrać z szypułek i rozdrobnić, wrzucać do gąsiora. Cytryny obrać ze skóry i białego, rozgnieść w palcach i wrzucić do baniaka. Następnie wlać zagotowaną i wystudzoną wodę z cukrem, ale tylko 6 l + 3 kg. Do tego wszystkiego wlać szklankę herbaty i rozpuszczony w niewielkiej ilości przegotowanej wody pożywkę dla drożdzy, a na końcu drożdże. Po kilku dniach burzliwej fermentacji rozrobić w 1 l wody pozostały kilogram cukru i uzupełnić gąsior. W razie potrzeby dopełnić jeszcze przegotowaną i wystudzoną wodą.
Wino z wiśni (15 l)wg: Winnica Polska, czyli wyrób win domowych wg Roberta Pradlawyd. I, Olsztyn, wydawnictwo "EF-TE-ER"
6,5 kg wiśni (lub 5 l soku)3,3 kg cukru3,5 l wody4 g pożywkidrożdże Malaga/Port/Bordeaux
.
Wino z żyta (5 l)
0,830 kg żyta1,2 kg cukru2,9 l wody20 g kwasku cyt.drożdże Tokay1/3 pożywki
Żyto przepłukać w przegotowanej wodzie, przeglądnąć i wyrzucić śmieci w postaci jakichś kłosów, łupinek itp., wsypać do gąsiora. Reszta standardowo.
Wino z czarnych porzeczek (15 l)
7 l soku (10 kg czarnych porzeczek)4 kg cukru6,5 l wodydrożdże winiarskiepożywka
Sok z czarnych porzeczek można uzyskać wykorzystując sokownik lub sokowirówkę. Wszystkie składniki wlewamy do gąsiora, na końcu dodajem drożdże.
dagmarkak