Bounty
Biszkopt czekoladowy: 5 jajek 1 niepełna szklanka maki tortowej ½ szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa: ½ litra mleka ½ szklanki cukru 20 dag masła 20 – 25 dag wiórek kokosowych cukier waniliowy
Polewa: 20 dag mlecznej czekolady 12,5 dag margaryny
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę tortową, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać wiórki kokosowe i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto.
Smacznego.
marti1234