Śledzie pod pierzynką z buraczkami
Składniki:
· 5 filetów śledziowych a'la matjas
· 1 duża cebula
· 3 ogórki konserwowe
· 3 ziemniaki, ugotowane
· 3-4 buraczki, ugotowane
· majonez
· 3 jajka
· pieprz
· Przygotowanie:
· Filety śledziowe moczymy w wodzie, następnie kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy, ogórki i ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach, jajka na tarce o małych oczkach. Na dnie naczynia układamy warstwę śledzi, wykładamy majonez, posypujemy pieprzem, następnie cebulkę, ogórki i ziemniaki, znów warstwa majonezu, pieprz, buraki, majonez, pieprz, jajka. Odstawiamy do lodówki na noc, aby smaki się przegryzły.
sbmnwj1