Składniki
2,5 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 20 dag masła, 1 szklanka cukru, 1 duże jajko, 1 laska wanilii
Na lukier: 20 dag cukru pudru, 1 białko
Sposób przygotowania
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Masło i cukier ubijaj mikserem przez 3 minuty i połącz z sypkimi składnikami. Dodaj jajko i startą na tarce wanilię. Wyrób ciasto na gładką masę. Z ciasta uformuj wałek o średnicy 5 cm lub rozwałkuj je na placek o grubości 5 mm.
Uformowane ciasto zawiń szczelnie w folię aluminiową i wstaw do lodówki na 4 godziny. Z wałka odkrój plasterki grubości 5 mm (uzyskasz okrągłe ciasteczka), a z placka możesz powykrawać foremkami ciasteczka w różnych kształtach. Piecz 10-15 minut w temp. 200°C. Zrób lukier.
Zmiksuj cukier puder z białkiem w miseczce i od razu nakryj ściereczką, aby nie wysechł i nie stwardniał. Gdy ciastka ostygną, udekoruj je lukrem lub roztopioną czekoladą, możesz też po prostu posypać cukrem pudrem.
jokka