Składniki:
Ciasto:
200 g miękkiego masła lub margaryny
200 g cukru
1 op. cukru waniliowego
4 jaja
200 g mąki
1 op. proszku do pieczenia
po 1 łyżeczce cynamonu i kakao
100 g zmielonych orzechów laskowych
100 g startej czekolady
125 ml czerwonego wina
Dekoracja:
200 g dżemu z moreli
100 g cukru pudru
1 białko
1 łyżeczka rumu
perełki cukrowe
cynamon
kandyzowane owoce
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Kolejno dodawać jaja, ucierać. Następnie porcjami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao. Stale ucierając dodawać kolejno orzechy, czekoladę i wino.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Ciasto przełożyć do formy w kształcie gwiazdy posmarowanej tłuszczem, wyrównać i piec ok. 50 minut. Upieczone ciasto wyjąć z formy i wystudzić.
Ciasto posmarować podgrzanym dżemem. Cukier puder utrzeć z białkiem i rumem, lukrem posmarować wierzch ciasta, następnie udekorować perełkami cukrowymi. Środek posypać cynamonem i ozdobić kandyzowanymi owocami.
jokka