Czekoladowa gwiazda świąteczna .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

Ciasto:

 

200 g miękkiego masła lub margaryny

 

200 g cukru

 

1 op. cukru waniliowego

 

4 jaja

 

200 g mąki

 

1 op. proszku do pieczenia

 

po 1 łyżeczce cynamonu i kakao

 

100 g zmielonych orzechów laskowych

 

100 g startej czekolady

 

125 ml czerwonego wina

 

Dekoracja:

 

200 g dżemu z moreli

 

100 g cukru pudru

 

1 białko

 

1 łyżeczka rumu

 

perełki cukrowe

 

cynamon

 

kandyzowane owoce

 

Przygotowanie:

 

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Kolejno dodawać jaja, ucierać. Następnie porcjami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao. Stale ucierając dodawać kolejno orzechy, czekoladę i wino.

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Ciasto przełożyć do formy w kształcie gwiazdy posmarowanej tłuszczem, wyrównać i piec ok. 50 minut. Upieczone ciasto wyjąć z formy i wystudzić.

 

Ciasto posmarować podgrzanym dżemem. Cukier puder utrzeć z białkiem i rumem, lukrem posmarować wierzch ciasta, następnie udekorować perełkami cukrowymi. Środek posypać cynamonem i ozdobić kandyzowanymi owocami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin