SKŁADNIKI
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
250 g margaryny
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
4 jajka, aromat migdałowy
50 g drobno posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
2 szklanki maku
50 g orzechów włoskich
50 g rodzynków
50 g daktyli
50 g fig
2 łyżki miodu
2 białka
1 łyżka powideł śliwkowych.
Pianka:
4 białka
1 łyżka soku wiśniowego
sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki cukru
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Margarynę utrzeć z cukrem, żółtkami. Wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodać aromat i skórkę pomarańczową. Z białek ubić sztywną pianę, ostrożnie połączyć z ciastem.
Mak spażyć, odsączyć na sicie, trzykrotnie zemleć. Z białek ubić sztywną pianę, połączyć delikatnie z makiem i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Z białek, cukru, soku wiśniowego i z cytryny ubić bardzo sztywną pianę.
Kruszonka:
Wszystkie składniki zagnieść. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszki przełożyć ciasto. Na nim rozłożyć masę. Wstawić do piekarnika na 40 min. Piec w temp. 180 stopni.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Na gorące wyłożyć pianę, posypać orzeszkami oraz kruszonką i piec ponownie 10 minut. Ciasto zostawić w uchylonym piekarniku do wysuszenia piany.
jokka