Makowiec z pianką.doc

(2 KB) Pobierz

SKŁADNIKI

 

Ciasto:

 

2 szklanki mąki pszennej

 

1 szklanka cukru

 

250 g margaryny

 

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

 

4 jajka, aromat migdałowy

 

50 g drobno posiekanej smażonej skórki pomarańczowej

 

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa makowa:

 

1 szklanka cukru

 

2 szklanki maku

 

50 g orzechów włoskich

 

50 g rodzynków

 

50 g daktyli

 

50 g fig

 

2 łyżki miodu

 

2 białka

 

1 łyżka powideł śliwkowych.

 

Pianka:

 

4 białka

 

1 łyżka soku wiśniowego

 

sok z 1/2 cytryny

 

1/2 szklanki cukru

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

 

Ciasto:

 

Margarynę utrzeć z cukrem, żółtkami. Wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodać aromat i skórkę pomarańczową. Z białek ubić sztywną pianę, ostrożnie połączyć z ciastem.

 

Masa makowa:

 

Mak spażyć, odsączyć na sicie, trzykrotnie zemleć. Z białek ubić sztywną pianę, połączyć delikatnie z makiem i wymieszać z pozostałymi składnikami.

 

Pianka:

 

Z białek, cukru, soku wiśniowego i z cytryny ubić bardzo sztywną pianę.

 

Kruszonka:

 

Wszystkie składniki zagnieść. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszki przełożyć ciasto. Na nim rozłożyć masę. Wstawić do piekarnika na 40 min. Piec w temp. 180 stopni.

 

Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Na gorące wyłożyć pianę, posypać orzeszkami oraz kruszonką i piec ponownie 10 minut. Ciasto zostawić w uchylonym piekarniku do wysuszenia piany.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin