Deser: Wariacja kawowo-bezowa
(czas przygotowania: około 30 minut)
Składniki:
2 blaty bezowe
200 g biszkoptów podłużnych typu włoskiego jak do tiramisu
1 litr śmietany kremówki 30 %
100 g wiórek kokosowych
100 g płatków migdałowych
mocny napar kawy (3 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej zalewamy 1 szklanką gorącej wody )
1/2 szklanki likieru migdałowego
1/4 szklanki gorącego mleka
2 łyżeczki żelatyny
wiórki czekoladowe i kawa do przybrania, ewentualnie 1/2 tabliczki rozpuszczonej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Zalewamy kawę wodą, robimy mocny napar do którego dodajemy likier migdałowy i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie do gorącego mleka wsypujemy żelatynę, nie gotujemy tylko mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Ubijamy śmietanę, do której dodajemy wystudzoną żelatynę, a następnie dodajemy wiórki kokosowe, płatki migdałowe i delikatnie mieszamy. Przygotowujemy blat bezowy, który smarujemy 1/3 śmietany. Na warstwie śmietany układamy biszkopty moczone w naparze kawy i likierze migdałowym (po 2 sekundy z każdej strony, żeby dobrze namiękły ale nie rozleciały się). Na warstwie biszkoptów ponownie smarujemy 1/3 śmietany, którą przykrywamy drugim blatem bezowym. Wierzch blatu i brzegi smarujemy pozostałą śmietaną. Całość posypujemy wiórkami czekolady i kawą. Kroimy na kawałki i podajemy polaną delikatnie czekoladą gorzką rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
sylvia112