Ruloniki z rostbefu30 szt. Czas przygotow. 35 min. + 2godz400 g surowego rostbefu wolowego,200 g twarozku,2 lyzki smietany,3 lyzki oleju,250 ml czerwonego wytrawnego wina,1 lyzeczka suszonego majeranku,1 lyzeczka suszonego estragonu,1 lyzeczka suszonej bazylii,1 lyzeczka suszonego czabru,4 gruszki w occie,sol, pieprz.1. Rostbef umyc, osuszyc, natrzec ziolami i sola. Marynowac w czerwonym winie 2godz.2. Po wyjeciu z marynaty obsmazyc na goracym oleju z kazdej strony, nastepniepiec 20 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200żC. Ochlodzic.3. Zimny rostbef pokroic w cienkie plastry, nastepnie kazdy plaster przekroicwzdluz na polowe.4. Twarozek utrzec ze smietanka na jednolita mase. Dodac sol i pieprz do smaku.5. Kazda gruszke z octu przekroic wzdluz na 8 czesci.6. Plastry rostbefu posmarowac masa twarogowa, polozyc na nich kawalki gruszek,zwijac w rulony i spinac wykalaczkami.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 20 "Kanapki i przekąski koktajlowe", strona 38.
rycombel2