Beuf strogonow z musztardaPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz.800 g poledwicy wolowej,30 g maki,60 g masla,600 ml wywary wolowego (przepis w rozdz. "zupy"),1 lyzka pasty pomidorowej,1 lyzeczka musztardy,1 duza cebula,200 g pieczarek,4 lyzki smietany,sol, pieprz.1. Mieso umyc, oczyscic i usunac blony. Pokroic w plasterki, nastepnie w paseczki. Posypac sola i pieprzem. Mieso pokrojone zbyt cienko twardniejepodczas gotowania. Pieczarki umyc, obrac, pokroic w grube plasterki.2. Z maki i polowy masla zrobic zasmazke. Wlac zimny wywar, dodac paste pomidorowa, sol, pieprz i musztarde. Sos zagotowac, odcedzic, odstawic.3. Cebule obrac, umyc, posiekac. Na duzej patelni rozgrzac pozostale maslo,wlozyc cebule i pojedyncza warstwe miesa. Smazyc 5 min. W ten sam sposobusmazyc porcjami cale mieso, a nastepnie pieczarki.4. Podsmazone mieso i pieczarki przelozyc do garnka, dodac sos i smietane.Garnek przykryc, postawic na plytce i trzymac na bardzo malym ogniu 10 min.5. Podawac z kluskami kladzionymi lub ryzem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 28 "Cielęcina i wołowina", strona 44.
rycombel2