Pulpety cielecePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 35 min.500 g cieleciny bez kosci,2 kromki bulki bez skorki,1 jajo,1 zabek czosnku,2 lyzki masla,100 ml bulionu z kury (moze byc z kostki),1 lyzka drobno posiekanego koperku,sol, 1/4 lyzeczki pieprzu,maka do obtaczania,maslo do smazenia.Sos:100 g wedzonej szynki,100 ml smietany,100 ml bulionu z kury (moze byc z kostki),1 lyzeczka masla,1 lyzka soku cytrynowego,sol, pieprz.1. Cielecine umyc, pokroic w nieduze kawalki. Bulke namoczyc w zimnym bulionie.2. Mieso i bulke zemlec 2 razy w maszynce. Wlac 2 lyzki roztopionego masla, dodac jajo, roztarty czosnek, sol, pieprz i koperek. Wymieszac, odstawic na 30min do lodowki.3. Z ochlodzonego miesa formowac owalne pulpety. Obtoczyc w mace, smazyc nasrednim ogniu z obu stron na zloty kolor.4. Szynke pokroic w paseczki, podsmazyc na masle. Wlac bulion, wlozyc usmazonepulpety, wlac smietane, gotowac 5 min na malym ogniu. Doprawic sola, pieprzem i sokiem cytrynowym. Mozna tez dodac troche smazonych grzybow.5. Podawac od razu na ogrzanych talerzach z kartoflami puree.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 28 "Cielęcina i wołowina", strona 84.
rycombel2