Sałatka z selerówporacja dla 6 osóbSKŁADNIKI:* 1 kg selerów* 200 g mąki* 300 g oliwy* 200 g bułki tartej* 5 jajek* 300 g cebuliSOS VINEGRET* 1 łyżka oliwy* 1 łyżka octu winnego* 20 g soli i 20 g cukruprzygotowanie - 60 minut Selery obrać, umyć, pokroić na plasterki grubości 3 mm i oprószyć mąką. Jajka ubić widelcem na jednolitą masę. Plasterki selerów panierować z obu stron w jajkach i bułce. Smażyć na oliwie na złoty kolor. Usmażone selery ostudzić.Cebulę obrać, umyć, pokroić na cienkie plasterki i posolić. Przygotować sos. Rozetrzeć sól i cukier z octem, dodać oliwę i jeszcze przez chwilę ucierać, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.Selery przełożyć na półmisek, dodać cebulę. Zalać wszystko sosem i odstawić na 3-4 godziny. Tej sałatki nie należy wstawiać do lodówki.
rycombel2