- Taka sałatka przygotowana własnoręcznie osobiście zawsze jest o niebo lepsza od tego, co można kupić w sklepie. Tym bardziej, że wystarczy tylko posiekać składniki. Żadna filozofia. Same pokrojone warzywa na Colesława można przechowywać w lodówce przez jakieś trzy dni (w hermetycznie zamkniętym naczyniu). Wtedy majonez, sól i pieprz dodaje się w ostatniej chwili. Czas przygotowania: 30 min. Dla 8-10 osób
Jak to zrobić: 1. Oddziel głąb od kapusty, opłucz liście i pokrój ją w cieniutkie paseczki. 2. Zetrzyj na grubej tarce marchewki i rzodkiewki. 3. Pokrój paprykę i cebulkę w maleńką kosteczkę. 4. Posiekaj pietruszkę. 5. Wymieszaj wszystko w dużej salaterce. Dodaj majonez. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj od razu po przygotowaniu. Bon appetit!
drukować
· 1/2 główki białej kapusty
· 1 czerwona papryka
· 1/2 główki czerwonej kapusty
· 250 g majonezu
· 3 marchewki
· 4 młode cebulki
· 1 pęczek natki pietruszki
· 6 rzodkiewek
· sól i świeżo zmielony pieprz
rycombel2