Omlet z krewetkamiPorcja dla 1 osoby. Czas przygotow. 35 min.3 jaja,2 lyzki masla,75 g krewetek,80 ml smietany,1/2 peczka koperku,1 lyzeczka maki,1/2 lyzeczki soku cytrynowego,sol, pieprz.1. Krewetki obrac ze skorupek, usunac czarne zylki, umyc w osolonej wodzie,osuszyc.2. Koperek oplukac pod biezaca woda, drobno pokroic. Pozostawic do przybrania2 galazki.3. Smietane dokladnie wymieszac z maka tak, by nie bylo grudek. Przelac do garnka, dodac sok cytrynowy, gotowac na malym ogniu. Gdy sos zacznie gestniecwlozyc koperek i krewetki. 2-3 krewetki odlozyc do przybrania. Doprawic sola, pieprzem i gotowac jeszcze 1 min.4. Jaja umyc, wybic na gleboki talerz. Wymieszac z sola, pieprzem i 1 lyzkadrobno pokrojonego masla. Ubic lekko widelcem.5. Wylac jaja na dobrze rozgrzane maslo, poruszac patelnia tak, by masa jajeczna rownomiernie sie rozlala. Gdy brzegi omletu beda zrumienione a srodeklekko sciety, nalozyc na omlet sos z krewetkami i zlozyc na pol. 1 lyzke sosu zostawic do polania.6. Gotowy omlet polac sosem, przybrac krewetkami, koperkiem i od razu podawac.Dla kilku osob usmazyc oddzielne omlety.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 22.
rycombel2