Omlet serowy ze szparagamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.1 kg szparagow,50 g masla,8 jaj,2 lyzki utartego ementalera,1 lyzka maki ziemniaczanej,pieprzu cayenne na koniec noza,rzezucha,sol,1/2 lyzeczki cukru.1. Obrane szparagi ugotowac w osolonej wodzie z dodatkiem 1/2 lyzeczki cukru i10 g masla.2. W tym czasie ubic zoltka, dodac ser i make ziemniaczana. Doprawic sola ipieprzem cayenne. Bialka ubic na sztywna piane, dodac do masy zoltkowej delikatnie mieszajac. Usmazyc na masle 4 omlety.3. Szparagi odcedzic, wylozyc 1/4 ilosci na kazdy omlet. Omlety zlozyc na polowe. Podawac posypane rzezucha.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 16.
rycombel2