Sernik puchaty.rtf

(6 KB) Pobierz
Sernik puchaty

Sernik puchaty

 

Składniki na 10 porcji:

80 dag serka homogenizowanego light

sok i skórka starta z połowy cytryny

2 jaja

3 białka

5 łek skrobi kukurydzianej

cukier waniliowy lub wanilia

szczypta soli

2/3 szklanki mleka

5 łek cukru pudru

uszcz i mąka do formy

do dekoracji: bita śmietana

 

Zacznij od nagrzania piekarnika do temperatury 180°C. Białka ubij z solą na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksuj.

 

Pianę z białek wyłóż na masę serową, całość delikatnie wymieszaj ł, po czym wlej do blachy lub dużej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mą. Piecz godzinę.

 

Uwaga: sernik szybko rośnie, po czym opada. Najlepszy jest 1-2 dni po upieczeniu - pamiętaj, by przechowywać go w lodówce.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin