Gulasz woêowy oszukaniec, bitki woêowe z grzybami.doc

(24 KB) Pobierz
Gulasz wołowy oszukaniec

Gulasz wołowy oszukaniec  

 

70 dag wołowiny

1-2 duże cebule

1 marchewka

5-6 średnich pieczarek

1/2 czerwonej papryki

sól, pieprz, słodka papryka

sos fix knorra do gulaszu

olej do smażenia

ew. mąka do zagęszczenia 

 

Wołowinę pokroić w kostkę i podsmażyć na dużym ogniu na oleju. Posolić i popieprzyć dopiero pod koniec smażenia. Przełożyć do rondelka i zalać gorącą wodą tak, aby przykryła mięso. Zostawić pod przykryciem na małym ogniu, niech pyrka.

Dobry gulasz wołowy potrzebuje około 3 godzin, żeby mięso skruszało, dlatego można dopiero po godzinie dodawać pozostałe składniki. I tak:

Dodać do wołowiny marchewkę w kostce. Pokroić cebulę i podsmażyć na złoto na oleju. Dorzucić do niej pieczarki pokrojone w ósemki i chwilę smażyć razem. Przełożyć do garnka z mięsem i przyprawić solą i pieprzem. Zostawić na ogniu aż marchew i mięso zmiękną. Teraz dorzucić podsmażone kawałki papryki oraz sos fix do gulaszu i dobrze wymieszać. Dusić na wolnym ogniu jeszcze jakieś 20-30 minut.

Na koniec doprawić łyżeczką słodkiej papryki, szczyptą ostrej papryki, jeśli ktoś lubi, może dodać chili albo tabasco, ewentualnie poprószyć gulasz mąką, jeśli nie jest wystarczająco gęsty. Smakuje wyśmienicie z knedliczkami.

 

Bitki wołowe z grzybami  

 

60 dag polędwicy wołowej

garść suszonych grzybów

1 cebula

200 g kwaśnej śmietany

sól, pieprz

2 płaskie łyżki mąki

3 dag tłuszczu

ok. 1 litra wody 

 

Grzyby moczyć przez kilka godzin.

Wołowinę pokroić w plastry i szybko zrumienić na dużym ogniu na tłuszczu. Przed zdjęciem z patelni posolić i popieprzyć płaty mięsa.

Wołowinę przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Dodać grzyby pokrojone na mniejsze kawałki, zrumienioną na patelni pokrojoną cebulę i dusić kilka godzin pod przykryciem aż mięso skruszeje.

Wody powinno być tyle, żeby wołowina nie wystawała za mocno z sosu.

Na koniec dokładnie rozprowadzić mąkę w śmietanie i zagęścić tą mieszanką sos. Najlepiej najpierw do kubka ze śmietaną i mąką wlewać po trochu gorącego sosu z garnuszka i dokładnie mieszać, a dopiero potem wlać wszystko z powrotem do rondelka. W przeciwnym razie mogą wytworzyć się grudki.

Całość doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.

Podawać z ziemniakami z wody i surówką z kapusty. 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin