Wiedeński garnek huzarski z wołowiną.doc

(22 KB) Pobierz
Wiedeński garnek huzarski z wołowiną

Wiedeński garnek huzarski z wołowiną  

 

- 60 dag dobrej wołowiny

- 2 cebule

-300 ml czerwonego wytrawnego wina

- 50 ml octu z czerwonego wina

- 50 ml koniaku

- czerwony pieprz

- 2 listki laurowe

- 2-3 goździki

- 2 marchewki

- 15 dag suszonych grzybków

- 2 łyżki oleju

- 1 czubata łyżka mąki

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego

- 100 ml śmietany kremówki

- sól, pieprz

- natka do dekoracji

 

Umyj i osusz mięso, pokrój je w kostkę. Przygotuj marynatę: posiekaj cebule, wymieszaj z winem, octem, koniakiem, czerwonym pieprzem, listkami laurowymi i goździkami. Marynatą polej mięso, przykryj i wstaw na noc do lodówki. Dobrze osącz, ale marynatę pozostaw. Marchewki obierz i pokrój w kostkę. Grzyby namocz i pokrój w paski. Rozgrzej olej, usmaż mięso (10 minut). Oprósz mąką, dodaj koncentrat i grzyby. Wlej marynatę i półtorej szklanki wody. Duś 45 minut pod przykryciem. Po 15 minutach dodaj marchewki. Po zakończeniu gotowania wymieszaj ze śmietaną, przypraw solą i pieprzem. Przed podaniem udekoruj natką. \

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin