Wiedeński garnek huzarski z wołowiną
- 60 dag dobrej wołowiny
- 2 cebule
-300 ml czerwonego wytrawnego wina
- 50 ml octu z czerwonego wina
- 50 ml koniaku
- czerwony pieprz
- 2 listki laurowe
- 2-3 goździki
- 2 marchewki
- 15 dag suszonych grzybków
- 2 łyżki oleju
- 1 czubata łyżka mąki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 100 ml śmietany kremówki
- sól, pieprz
- natka do dekoracji
Umyj i osusz mięso, pokrój je w kostkę. Przygotuj marynatę: posiekaj cebule, wymieszaj z winem, octem, koniakiem, czerwonym pieprzem, listkami laurowymi i goździkami. Marynatą polej mięso, przykryj i wstaw na noc do lodówki. Dobrze osącz, ale marynatę pozostaw. Marchewki obierz i pokrój w kostkę. Grzyby namocz i pokrój w paski. Rozgrzej olej, usmaż mięso (10 minut). Oprósz mąką, dodaj koncentrat i grzyby. Wlej marynatę i półtorej szklanki wody. Duś 45 minut pod przykryciem. Po 15 minutach dodaj marchewki. Po zakończeniu gotowania wymieszaj ze śmietaną, przypraw solą i pieprzem. Przed podaniem udekoruj natką. \
stasiek1