Kleftiko.doc

(25 KB) Pobierz
Kleftiko, mięso z warzywami pieczone w pergaminie

Kleftiko, mięso z warzywami pieczone w pergaminie   

 

- 800 g jagnięciny lub wieprzowiny bez kości (z udźca lub łopatki)

- 4 spore ziemniaki

- 2 cebule

- 3 marchewki

- garść fasolki szparagowej (może być mrożona)

- spory pomidor

- 4 plastry fety

- 8 posiekanych ząbków czosnku

- 50 ml białego wytrawnego wina

- sok z 1/2 cytryny

- 50 ml oliwy extra vergine

- oregano

- rozmaryn

- pieprz

- sól

 

Mięso pokroić w grubą kostkę, wymieszać z przyprawami, winem, sokiem z cytryny, połową oliwy i czosnku. Odstawić. Ziemniaki, cebulę i marchew pokrojone w kostkę wymieszać z fasolką przyprawami, czosnkiem i oliwą. Pociąć pergamin na 8 kwadratów 35x35 cm i ułożyć po dwa na sobie, aby tworzyły gwiazdę. Rozdzielić mięso i warzywa po równo na pergaminach, na każdym ułożyć plaster pomidora i pokruszoną fetę. Związać sznurkiem każdą paczuszkę jak sakiewkę. Wstawić do piekarnika 180 st. C. Piec ok. godziny.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin