Kleftiko, mięso z warzywami pieczone w pergaminie
- 800 g jagnięciny lub wieprzowiny bez kości (z udźca lub łopatki)
- 4 spore ziemniaki
- 2 cebule
- 3 marchewki
- garść fasolki szparagowej (może być mrożona)
- spory pomidor
- 4 plastry fety
- 8 posiekanych ząbków czosnku
- 50 ml białego wytrawnego wina
- sok z 1/2 cytryny
- 50 ml oliwy extra vergine
- oregano
- rozmaryn
- pieprz
- sól
Mięso pokroić w grubą kostkę, wymieszać z przyprawami, winem, sokiem z cytryny, połową oliwy i czosnku. Odstawić. Ziemniaki, cebulę i marchew pokrojone w kostkę wymieszać z fasolką przyprawami, czosnkiem i oliwą. Pociąć pergamin na 8 kwadratów 35x35 cm i ułożyć po dwa na sobie, aby tworzyły gwiazdę. Rozdzielić mięso i warzywa po równo na pergaminach, na każdym ułożyć plaster pomidora i pokruszoną fetę. Związać sznurkiem każdą paczuszkę jak sakiewkę. Wstawić do piekarnika 180 st. C. Piec ok. godziny.
stasiek1