Zamiast kostek rosołowych
Przepisy z forum sys21.de, sama wypróbowałam tylko kostki mięsne, ale uważam, żeto rewelacja i postęp na drodze walki z glutaminianem sodu i innymi E :)Ekstrakt grzybowy- mozna zrobic z grzybow mniej urodziwych / takze kawalkow /- trzeba je pokroic na drobne kawalki, utluc w mozdzierzu z niewielka iloscia wody- przefiltrowac i uzyskany plyn przelac do garnka- powtarzac do momentu, w ktorym grzyby nie beda juz wytwarzac soku- plyn grzybowy posolic duza iloscia soli i gotowac do uzyskania konsystencjisosu sojowego- przechowywac w butelceBulion miesny1 kg miesa wolowego – 600 g miesa drobiowego – 600 g selera – 600 g marchwi –400 g cebuli – 1 kg soli / najlepiej morskiej grubej /- do garnka wsypac sol, dodac pozostale skladniki w kawalkach, gotowac na malymogniu / czesto mieszajac /- kiedy sol calkowicie sie rozpusci, zmiksowac bardzo dokladnie- przechowywac w sloiczkach, w lodowce, do 6 miesiecy- dzielic na porcje i zamrozicBulion warzywny1,5 kg selera – 1,5 kg marchwi – 1,5 kg cebuli – 0,5 kg natki pieruszki, bazyliii czosnku / lacznie / - 1 kg soli / najlepiej morskiej grubej /- posiekac wszystkie skladniki, dodac sol, wymieszac i zostawic na noc- przelozyc do sloiczkow / ubijajac dokladnie / i zalac dokladnie oliwa- podobno mozna przechowywac do 2 lat, ale moze lepiej robic mniejsze porcjeBulion warzywny650 g marchwi – 250 g selera – 300 g pomidorow / bez pestek i skorki / - 650 gcebuli - 350 g natki pietruszki – 50 g bazylii – 200 g czosnku – 500 g solimorskiej grubej- pokroic w kostke / najlepiej przy pomocy noza typu “mezzaluna “ / obrazowookreslialbym go “na biegunach “ /- wymieszac z sola, odstawic na noc, przelozyc do sloiczkow, zalac oliwaBulion warzywny z cukinia400 g soli morskiej grubiej – 200 g selera naciowego – 200 g marchwi – 100 gcebuli – 100 cukinii – 200 g natki - 8 zabkow czosnku- sposob wykonania jak wyzejKostki miesne:400 g miesa mielonego / wolowina /250 g warzyw / seler naciowy, marchew, cebula, szalwia, rozmaryn, czosnek, 1pomidor /200 g soli grubej3 lyzki czerwonego wina1 lisc laurowy1 gozdzik- zmiksowac warzywa, wlozyc do garnka dodac sol, mieso, wino, lisc laurowy,gozdzik i gotowac przez 30 minut na wolnym ogniu mieszajac / na podkladce podgarnek /- pod podlozyc plytke- po ugotowaniu ostudzic, wlozyc do miksera i zmiksowac tak, aby powstalakonsystencja papki- przechowywac w sloiku w lodowce- 1 mala lyzeczka zastepuje 1 kostke rosolowaKostki warzywne:200 g selera naciowego2 marchewki1 cebula1 pomidor1 cukinia1 zabek czosnku1 garsc pieczarek1 lisc laurowykilka lisci bazyliiszalwia1 lyzka oliwy z oliwek extravergine1 peczek natki50 g grubej morskiej soli- warzywa zmiksowac, dodac sol i olej, gotowac na wolnym ogniu 20 minut /az dowyparowania wody/, ostudzic i zmiksowac- przechowywac w sloiczku w lodowce- 1 lyzeczka zastepuje 1 kostke rosolowa
springlb