Zamiast kostek rosołowych.doc

(9 KB) Pobierz
Zamiast kostek rosołowych

Zamiast kostek rosołowych

Przepisy z forum sys21.de, sama wypróbowałam tylko kostki mięsne, ale uważam, że
to rewelacja i postęp na drodze walki z glutaminianem sodu i innymi E :)

Ekstrakt grzybowy
- mozna zrobic z grzybow mniej urodziwych / takze kawalkow /
- trzeba je pokroic na drobne kawalki, utluc w mozdzierzu z niewielka iloscia wody
- przefiltrowac i uzyskany plyn przelac do garnka
- powtarzac do momentu, w ktorym grzyby nie beda juz wytwarzac soku
- plyn grzybowy posolic duza iloscia soli i gotowac do uzyskania konsystencji
sosu sojowego
- przechowywac w butelce

Bulion miesny
1 kg miesa wolowego – 600 g miesa drobiowego – 600 g selera – 600 g marchwi –
400 g cebuli – 1 kg soli / najlepiej morskiej grubej /
- do garnka wsypac sol, dodac pozostale skladniki w kawalkach, gotowac na malym
ogniu / czesto mieszajac /
- kiedy sol calkowicie sie rozpusci, zmiksowac bardzo dokladnie
- przechowywac w sloiczkach, w lodowce, do 6 miesiecy
- dzielic na porcje i zamrozic

Bulion warzywny
1,5 kg selera – 1,5 kg marchwi – 1,5 kg cebuli – 0,5 kg natki pieruszki, bazylii
i czosnku / lacznie / - 1 kg soli / najlepiej morskiej grubej /
- posiekac wszystkie skladniki, dodac sol, wymieszac i zostawic na noc
- przelozyc do sloiczkow / ubijajac dokladnie / i zalac dokladnie oliwa
- podobno mozna przechowywac do 2 lat, ale moze lepiej robic mniejsze porcje

Bulion warzywny
650 g marchwi – 250 g selera – 300 g pomidorow / bez pestek i skorki / - 650 g
cebuli - 350 g natki pietruszki – 50 g bazylii – 200 g czosnku – 500 g soli
morskiej grubej
- pokroic w kostke / najlepiej przy pomocy noza typu “mezzaluna “ / obrazowo
okreslialbym go “na biegunach “ /
- wymieszac z sola, odstawic na noc, przelozyc do sloiczkow, zalac oliwa

Bulion warzywny z cukinia
400 g soli morskiej grubiej – 200 g selera naciowego – 200 g marchwi – 100 g
cebuli – 100 cukinii – 200 g natki - 8 zabkow czosnku
- sposob wykonania jak wyzej

Kostki miesne:
400 g miesa mielonego / wolowina /
250 g warzyw / seler naciowy, marchew, cebula, szalwia, rozmaryn, czosnek, 1
pomidor /
200 g soli grubej
3 lyzki czerwonego wina
1 lisc laurowy
1 gozdzik
- zmiksowac warzywa, wlozyc do garnka dodac sol, mieso, wino, lisc laurowy,
gozdzik i gotowac przez 30 minut na wolnym ogniu mieszajac / na podkladce pod
garnek /
- pod podlozyc plytke
- po ugotowaniu ostudzic, wlozyc do miksera i zmiksowac tak, aby powstala
konsystencja papki
- przechowywac w sloiku w lodowce
- 1 mala lyzeczka zastepuje 1 kostke rosolowa

Kostki warzywne:
200 g selera naciowego
2 marchewki
1 cebula
1 pomidor
1 cukinia
1 zabek czosnku
1 garsc pieczarek
1 lisc laurowy
kilka lisci bazylii
szalwia
1 lyzka oliwy z oliwek extravergine
1 peczek natki
50 g grubej morskiej soli
- warzywa zmiksowac, dodac sol i olej, gotowac na wolnym ogniu 20 minut /az do
wyparowania wody/, ostudzic i zmiksowac
- przechowywac w sloiczku w lodowce
- 1 lyzeczka zastepuje 1 kostke rosolowa
 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin