KOKOSOWE CUDO.rtf

(1 KB) Pobierz

KOKOSOWE CUDO

Pół kostki masła lub margaryny, 25 dag cukru, 20 dag mąki, 3 jaja, łyżka proszku do pieczenia, 4 łyżki kwaśnej śmietany,

Masa: 20 dag wiórków kokosowych, 1 szklanka cukru, 5 białek

Tłuszcz, cukier i żółtka utrzeć do białości, dodać śmietanę ciągle ucierając. Gdy masa stanie się jednolita, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z 3 białek. Lekko wymieszać i wylać na wysmarowaną blaszkę, wysypaną bułką tartą. Ubić sztywną pianę z 5 białek, dodać cukier, ciągle ubijając. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Wyłożyć masę na ciasto - wyrównać. Owinąć blaszkę papierem, aby wiórki zbyt mocno się nie spiekły, i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Po 30 min zdjąć papier i piec ciasto jeszcze przez 10 min.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin