Sernik nowojorski.doc

(56 KB) Pobierz
Sernik nowojorski (New York Style Cheesecake)

Sernik nowojorski (New York Style Cheesecake)

Składniki na spód i boki:

·         250 g ciasteczek digestive

·         125 g rozpuszczonego masła

Składniki na masę serową:

·         750 g kremowego sera (najlepiej śmietankowy, trzykrotnie mielony bądź Philadelphia)

·         3 duże jaja

·         220 g cukru pudru

·         180 g gęstej kwaśnej śmietany

·         2 łyżeczki startej skórki z cytryny

·         60 ml soku z cytryny

Formę tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć

folią aluminową (koniecznie). Ciasteczka pokruszyć lub rozdrobnić mikserem, wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć spód i boki tortownicy. Schłodzić w lodówce przez około pół godziny.

Nastawić piekarnik na 170°C. Wszystkie składniki masy dokładnie zmiksować, miksturę wylać na schłodzony spód (masa jest bardzo, bardzo rzadka). Od góry przykryć folią aluminiową, by był jasny i się nie spalił. Piec dopóki sernik się nie zetnie, sprawdzić patyczkiem. Należy być cierpliwym, bo trwa to bardzo długo - ja piekłam 1 godzinę 45 minut!

Tu prezentuję najwłaściwszy sposób owijania w folię tortownicy; folię nakładamy na spód od wewnątrz, zaciskamy obręczą i następnie owijamy obręcz od zewnatrz:

właściwy sposób owijania formy

Sernik nowojorski

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin