Biszkopt z masą serową i pianką
Składniki:
· 4 jaka
· 4 łyżki cukru
· 4 łyżki mąki pszennej
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 galaretka cytrynowa
· ½ kg białego sera
· 25 dag masła
· 20 dag cukru
· 4 żółtka
· 1 galaretka agrestowa
· 4 białka
· 10 dag cukru
· 5 dag mlecznej czekolady
Opis przygotowania:
SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 galaretka cytrynowa ½ kg białego sera 25 dag masła 20 dag cukru 4 żółtka Pianka: 1 galaretka agrestowa 4 białka 10 dag cukru Do dekoracji: 5 dag mlecznej czekoladyWYKONANIEBiałka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie razem wymieszać. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenie i wylać do niej ciasto biszkoptowe. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 200 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i wystudzić. Biały ser zmielić w maszynce. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem i żółtkami. Na koniec do utartej masy dodawać zmielony ser i lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Gotową masę serową wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt. Galaretkę agrestową rozpuścić w 200 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać lekko tężejącą galaretkę agrestową i delikatnie razem wymieszać. Gotową piankę wyłożyć na masę serową i wyrównać łyżką. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach mleczną czekoladę. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 24 godziny.
carmelcurl