babki.txt

(1 KB) Pobierz
Składniki: 
    * 1 szklanki cukru,
    * 1 kostki masła,
    * 2 jajka,
    * 1 szklanka kaszy manny,
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 1 łyżeczka cynamonu,
    * 1 szklanki mielonych migdałów,
    * sok z jednej małej cytryny,
    * foremki do pieczenia babeczek,
    * papier do pieczenia.
Do ozdoby:
    * 1 białko,
    * 1 szklanka cukru pudru,
    * masa marcepanowa,
    * żółty barwnik spożywczy,
    * czerwony lukier w tubce,
    * żółte, jadalne perełki.
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temp. ok. 170 st. C
2. W dużej misce ucieraj cukier z masłem do momentu, aż powstanie jednolita masa.
3. W osobnej miseczce ubij jajka. Stopniowo dodawaj je do masy, mieszaj.
4. W innej dużej misce wymieszaj sypkie składniki: kaszę manną, cynamon, proszek do pieczenia, migdały. Powstałą mieszankę dodawaj stopniowo do masy i dokładnie mieszaj. Dodaj sok z cytryny.
5. Foremki do pieczenia babeczek posmaruj za pomocą pędzelka olejem, oprósz ścianki wgłębień bułką tartą. Z papieru do pieczenia wytnij kółka takiej wielkości jak dno foremek. Wyłóż nimi dno wgłębień.
6. Łyżką nakładaj ciasto do każdego wgłębienia w blasze do połowy. Zapiekaj ciasteczka ok. 15 min. Gotowe babeczki odstaw do wystygnięcia.
Biały lukier zrobisz ubijając ze sobą białko z jednego jaja i szklankę cukru - pudru. Możesz dodać do lukru sok z wyciśniętej cytryny.
Do zrobienia żółtych kurczaczków potrzebujesz masę marcepanową oraz żółty barwnik. Dodaj barwnik do masy i zagnieć ją palcami tak, żeby przybrała jednolitą barwę. Lepienie kurczaczków jest bardzo proste - wystarczy uformować dwie kulki (większą i mniejszą) i skleić je ze sobą. Możesz dokleić ptakom również skrzydełka. Dzióbki zrób za pomocą czerwonego lukru w tubce. Smaruj wierzchy babeczek lukrem i przyklejaj do nich kurczaki. Na koniec posyp wierzchy ciastek żółtymi perełkami.

Gotowe!
Zgłoś jeśli naruszono regulamin