Składniki: * 1 szklanki cukru, * 1 kostki masła, * 2 jajka, * 1 szklanka kaszy manny, * 2 łyżeczki proszku do pieczenia, * 1 łyżeczka cynamonu, * 1 szklanki mielonych migdałów, * sok z jednej małej cytryny, * foremki do pieczenia babeczek, * papier do pieczenia. Do ozdoby: * 1 białko, * 1 szklanka cukru pudru, * masa marcepanowa, * żółty barwnik spożywczy, * czerwony lukier w tubce, * żółte, jadalne perełki. Wykonanie: 1. Rozgrzej piekarnik do temp. ok. 170 st. C 2. W dużej misce ucieraj cukier z masłem do momentu, aż powstanie jednolita masa. 3. W osobnej miseczce ubij jajka. Stopniowo dodawaj je do masy, mieszaj. 4. W innej dużej misce wymieszaj sypkie składniki: kaszę manną, cynamon, proszek do pieczenia, migdały. Powstałą mieszankę dodawaj stopniowo do masy i dokładnie mieszaj. Dodaj sok z cytryny. 5. Foremki do pieczenia babeczek posmaruj za pomocą pędzelka olejem, oprósz ścianki wgłębień bułką tartą. Z papieru do pieczenia wytnij kółka takiej wielkości jak dno foremek. Wyłóż nimi dno wgłębień. 6. Łyżką nakładaj ciasto do każdego wgłębienia w blasze do połowy. Zapiekaj ciasteczka ok. 15 min. Gotowe babeczki odstaw do wystygnięcia. Biały lukier zrobisz ubijając ze sobą białko z jednego jaja i szklankę cukru - pudru. Możesz dodać do lukru sok z wyciśniętej cytryny. Do zrobienia żółtych kurczaczków potrzebujesz masę marcepanową oraz żółty barwnik. Dodaj barwnik do masy i zagnieć ją palcami tak, żeby przybrała jednolitą barwę. Lepienie kurczaczków jest bardzo proste - wystarczy uformować dwie kulki (większą i mniejszą) i skleić je ze sobą. Możesz dokleić ptakom również skrzydełka. Dzióbki zrób za pomocą czerwonego lukru w tubce. Smaruj wierzchy babeczek lukrem i przyklejaj do nich kurczaki. Na koniec posyp wierzchy ciastek żółtymi perełkami. Gotowe!
ringa