Placek "do góry nogami"
Składniki:
Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 15 dag cukru 15 dag margaryny 4 żółtka 4 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 9 dużych jabłek galaretka cytrynowa 10 dag cukru Masa kokosowa: 4 białka 15 dag cukru 15 dag kokosu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Masa orzechowa: 4 jajka 15 dag zmielonych orzechów włoskich 15 dag cukru 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do dekoracji: polewa czekoladowa kokos
Sposób wykonania:
Do mąki dodać cukier, miękką margarynę, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i włożyć do natłuszczonej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i dusić na małym ogniu około 15 minut. Następnie dodać galaretkę w proszku i zagotować. Ostudzić. Zimną masę wyłożyć na surowe kruche ciasto.
Białka ubić z cukrem, dodać kokos i mąkę. Wyłożyć na masę jabłkową.
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, zmielone orzechy, bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na masę kokosową.
Całe ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 160-170 °C. Po upieczeniu ciasto ostudzić, a następnie odwrócić do góry nogami.
Polać polewą i posypać kokosem.
Smacznego.
carmelcurl