Czekoladowy przekładaniec
40 dag mąki pszennej, 1 opakowanie budyniu czekoladowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 jajka, 15 dag masła, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki mleka, 1 krem czekoladowy, 1 tabliczka czekolady deserowej, tłuszcz i tarta bułka.
Masło utrzeć z cukrem i jajkami, dodać mąkę wymieszaną z budyniem w proszku i proszkiem do pieczenia oraz mleko, wymieszać, formę posmarować tłuszczem, posypać tartą bułką, wyłożyć ciastem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C, piec ok. 45 minut, wystawić, przekroić na 3 blaty, przygotować krem według przepisu na opakowaniu, przełożyć ciasto, polać rozpuszczoną czekoladą.
Przekładaniec
Ciasto: 30 dag mąki, 20 dag masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 3 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia, Masa jabłkowa: słoik prażonych jabłek lub 75 dag szarej renety, 2-3 łyżki cukru, 2 łyżeczki soku z cytryny, Masa makowa: pół puszki gotowej masy makowej, Masa orzechowa: 25 dag orzechów włoskich, szklanka gorącego mleka, 25 dag masła, 20 dag cukru pudru, Polewa: 7 łyżeczek wody, 7 czubatych łyżeczek cukru trzcinowego, ćwierć kostki masła, 2 łyżki kakao
Tłuszcz przeznaczony do ciasta posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtka i szybko zagnieść. Podzielić ciasto na dwie równe części, z każdej upiec taki sam placek. Jabłka ze słoika lub obrane i uduszone z dodatkiem soku z cytryny i cukru rozsmarować na jednym plackui przykryć drugim. Na nim rozsmarować masę makową i odstawić. Orzechy zemleć, sparzyć mlekiem, zostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć najpierw z cukrem pudrem, a następniez orzechami, wyłożyć na mak, mocno schłodzić w lodówce. Z wody i cukru ugotować syrop, dodać masło, kakao i zagotować. Wystudzone ciasto oblać polewą, udekorować orzechami. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Ciasto: cukier 2 szkl, margaryna 10 dag, mleko 14 łyżek, 6 łyżek, mąka 6 szklanek, jajka 2 szt, soda 2 łyżeczki
Krem: cukier 1 szklanka, mąka pszenna 2 łyżki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, mleko 1 L, margaryna 1,5 kostki
Ciasto: Margarynę, cukier, mleko i kakao zagotować i ostudzić. Wsypać mąkę, dodać jajko i sodę. Zagnieść. Zrobić 6 placków.Krem: Ugotować budyń. Po ostudzeniu ucierać z margaryną.
Krówka
Biszkopt orzechowy: 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 5 kopiastych łyżek mąki krupczatki, 10dkg orzechów(mielonych), 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem: krem krówka lub mleczko skondensowane słodzone, (gotowane w puszce, gotować w puszce 2,5 godziny), 1 masło roślinne 250g, 1 czubata łyżka cukru pudru
Polewa: 20-30dkg krówek, 1 łyżka margaryny, orzechy do dekoracji
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechy, delikatnie wymieszać. Wylać ciastodo tortownicy, lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec do suchego patyczkaw 180ºC około40 -50 min w zależności od piekarnika. Gotowy biszkopt, przekroić na 3 części, przełożyć kremem krówkowym, polać wierzch polewą krówkową i posypać orzechami. Wykonanie kremu. Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem, wkręcać po łyżce kremu. aż do wyczerpania, można dodać jeszcze 2 łyżki mielonych orzechów. Wykonanie polewy. Margarynę rozpuścić z krówkami.
Ciasto Artura
2 galaretki truskawkowe 2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe 1 szklanka cukru 40 dag masła 5 jajek 2 łyżki kakao 10 dag czekolady mlecznej ok. 35 dag okrągłych biszkoptów ok. 30 dag ciastek Delicje
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i ostudzić. ½ szklanki mleka odlać i rozpuścić w nim budynie śmietankowe. W pozostałym mleku rozpuścić ½ szklanki cukru, zagotować i wlać do niego rozpuszczone budynie. Razem ugotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z żółtkami i z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać ostudzony budyń. Na koniec do kremu dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Krem podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i pokrojoną w kostkę czekoladę mleczną. Natomiast do drugiej części kremu dodać pokrojoną w kostkę galaretkę truskawkową. Dno dużej tortownicy (o średnicy 26-28cm) wyłożyć biszkoptami. Na nich rozsmarować kakaowy krem z kawałami czekolady. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów, a na nich rozsmarować jasny krem z kawałami galaretki. Na wierzchu ciasta rozłożyć ciastka Delicje (polewą do góry). Włożyć do lodówki na około 12 godzin.
Rafaello
Masa: 1 litr mleka 2 budynie waniliowe 10 dag cukru 25 dag margaryny Kasia ½ aromatu waniliowego 35 dag wiórków kokosowych 10 dag płatków migdałów 3 paczki słonych krakersów 5 dag płatków migdałów
Budynie waniliowe ugotować z cukrem i ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń i aromat waniliowy. Następnie do masy dodać wiórki kokosowe, płatki migdałowe i delikatnie wymieszać łyżką. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć folią aluminiową. Na folii ułożyć warstwę krakersów, potem połowę masy, znowu warstwę krakersów i pozostałą masę. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałów. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Karmelowy herbatnikowiec
Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ok. 20 dag herbatników ok. 20 dag herbatników w polewie czekoladowej Masa śmietankowa: ½ litra śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Do dekoracji: 2 galaretki bursztynowe
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 30 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić. Mleko w puszce włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny. Lekko ostudzić, otworzyć puszkę i powstały karmel wylać na ostudzony biszkopt. Następnie wyłożyć herbatniki. Na herbatniki wyłożyć masę śmietankową. Schłodzoną śmietanę należy ubić z cukrem pudrem, i do ubitej śmietany wlać ostudzoną żelatynę rozpuszczoną wcześniej w 1/3 szklanki gorącej wody. Na masie śmietankowej rozłożyć herbatniki w polewie czekoladowej. Ciasto włożyć do lodówki na około 20 minut. Następnie na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę bursztynową rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 24 godziny.
Ptyś
Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem ptysiowy: ½ kg białego mielonego sera ¾ szklanki cukru pudru 2 galaretki jeżynowe 2 opakowania bitej śmietany w proszku „Śnieżka” 1 szklanka mleka Ponadto: 3 opakowani herbatników (3x10 dag) kolorowe cukierki Polewa czekoladowa: 1 łyżeczka żelatyny 6 dag masła 4 łyżki cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 30%
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić. Do mleka wsypać bitą śmietanę w proszku i ubić mikserem. Delikatnie miksując ser dodawać do niego ubitą śmietanę i tężejące galaretki. Na ostudzony biszkopt wyłożyć krem ptysiowy, a na nim rozłożyć herbatniki. Ciasto włożyć do lodówki na około 20 minut. Żelatynę namoczyć w około 4 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją i dokładnie wymieszać. Do rondelka przełożyć masło, cukier, kakao i śmietanę. Wszystko razem wymieszać i rozpuścić na małym ogniu (ważne jest, aby tych składników nie zagotować). Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Lekko ostudzoną polewą czekoladową polać rozłożone herbatniki. Wierzch ciasta udekorować kolorowymi cukierkami.
Cappuccino z biszkopcikami
Biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki cukru 1 łyżka wody 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa waniliowa: 50 dag masła ¾ szklanki cukru pudru 4 serki homogenizowane waniliowe (4x15 dag) 1 1/3 szklanki mleka w proszku granulowanego Ponadto: 1 opakowanie cappuccino czekoladowe (ok. 11 dag) 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, mogą być kakaowe (ok. 15 dag)
Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodać cukier i żółtka. Następnie dodać wodę i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po kolei cukier puder, serki homogenizowane i mleko w proszku. Powstałą masę waniliową podzielić na trzy części. Cappuccino czekoladowe (1/3 szklanki cappuccino odsypać) rozpuścić w 2 ½ szklanki gorącej wody i ostudzić. Jedną część biszkoptu nasączyć cappuccino, na niego wyłożyć jedną część masy waniliowej, potem biszkopty maczane w cappuccino, drugą część masy waniliowej, drugą część nasączonego biszkoptu i ostatnią część masy waniliowej. Wierzch ciasta posypać cappuccino. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
Śmietankowo – budyniowa pokusa
Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Poncz: ok. 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody kilka kropel aromatu śmietankowego Masa budyniowa: 3 szklanki mleka 20 dag masła cukier waniliowy 2 budynie karmelowe Masa śmietankowa: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1/3 szklanki gorącej wody 2 łyżki żelatyny ¾ litra śmietany 30% ok. 6 łyżek cukru pudru Do dekoracji: 5 dag gorzkiej czekolady
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i gładka. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnikai piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i nasączyć ponczem (wodę wymieszać z aromatem śmietankowym). 2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać masło, cukier waniliowy i wszystko razem zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie karmelowe i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować na małym ogniu. Gorącą masę budyniową wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Ciasto odstawić do wystudzenia. Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącą wodą i wymieszać. Następnie wsypać i rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Na sam koniec dodać ostudzoną żelatynę z kawą i delikatnie wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na ostudzoną już masę budyniową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę. Ciasto schłodzić w lodówce.
Murzynek z kremem
Ciasto: 25 dag margaryny 1 ½ szklanki cukru cukier waniliowy 7 łyżek wody 3 łyżki kakao 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem bananowo-kokosowy: 3 banany 1 łyżka soku z cytryny ½ litra śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania „śmietan-fix” 15 dag wiórek kokosowych 10 dag czekolady mlecznej lub białej Do dekoracji: ok. 10 dag wiórek kokosowych
Margarynę roztopić, a następnie dodać do niej cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao. Wymieszać. Do ciepłej jeszcze masy dodać żółtka i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formyo wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minutw temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na dwa placki. Banany obrać, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, na koniec dodać „śmietan-fix” i wymieszać. Do ubitej śmietany dodać banany, wiórki kokosowe i pokrojoną w kostkę czekoladę. Wymieszać i podzielić krem na połowę. Na jeden placek wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć i wyłożyć resztę kremu. Wiórki kokosowe zrumienić na złoty kolor na suchej patelni i obficie posypać nimi ciasto. Schłodzić w lodówce.
Milky Way
Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao Masa mleczna: ½ szklanki mleka ¾ szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 25 dag margaryny 2 szklanki mleka w proszku ("pełnego") Polewa: 15 dag czekolady mlecznej około 6 łyżek mleka
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170°C. Ostudzić i podzielić na dwie części. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrami i mleko w proszku. Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę mleczną, i przykryć drugą częścią biszkoptu. Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce.
Ciasto dla mamy
Biszkopt jasny: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia aromat śmietankowy Biszkopt kakaowy: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki 3 łyżki kakao ¾ łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 3 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe Masa śmietankowa: ½ litra śmietany 30% cukier waniliowy 2 opakowania ‘śmietan-fix’ Ponadto: galaretka truskawkowa
Upiec jasny biszkopt. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i aromat śmietankowy, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i wyjąć biszkopt z formy. W tej samej formie upiec biszkopt kakaowy. Wykonać w ten sam sposób, co jasny biszkopt, należy jednak pamiętać aby dodać kakao. W 2 ½ szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie śmietankowe i wlać je do gotującego się mleka, chwilkę pogotować. Gorący budyń wylać na jasny biszkopt i przykryć kakaowym biszkoptem, lekko docisnąć. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Następnie dodać ‘śmietan-fix’ i wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na kakaowy biszkopt. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę truskawkową, przygotowaną wcześniej wg przepisu na opakowaniu. Schłodzić w lodówce.
Bounty
Biszkopt czekoladowy: 5 jajek 1 niepełna szklanka maki tortowej ½ szklanki cukru 2 ł...
carmelcurl