Tort cytrynowy .doc

(1 KB) Pobierz

8 jajek

12 czubatych łyżek cukru pudru

12 czubatych łyżek mąki

2 i 1/2 pojemnika śmietany kremówki (50 dag)

2 torebki cukru waniliowego

2 cytryny

sól

tłuszcz do wysmarowania

 

Sparzyć wrz?tkiem obie cytryny, otrzeć skórkę na tarce. Wycisnąć sok z 1 cytryny. Białka ubić na sztywną pianę. W trakcie ubijania wsypać 5 czubatych łyżek cukru pudru. Utrzeć żółtka z 5 czubatymi łyżkami cukru pudru, szczypt? soli oraz 2 łyżkami soku z cytryny na gęst? masę. Przesiać m?kę do utartej masy. Dodać pianę, delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Wyłożyć pergaminem i wysmarować tłuszczem tortownicę o średnicy 26 cm. Wypełnić formę połową ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 150 stopni C. Upiec drug? warstwę biszkoptu. Ubić na sztywno ?mietanę z cukrem waniliowym. dodać resztę soku z cytryny. Przełożyć mas? biszkopt. Wierzch posypać cukrem pudrem i ozdobić otart? skórką cytryny.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin