ciasto:
4 białka
25 dag cukru pudru
25 dag migdałów
2 cytryny
masa biała:
10 dag migdałów
1/2 cytryny
2 łyżki cukru pudru
łyżka słodkiej śmietany
masa ciemna:
25 dag masła
25 dag czekolady
polewa:
8 dag czekolady
8 dag cukru
4 łyżki wody
łyżeczka masła
Zmielone migdały poł?czyć z cukrem pudrem, sokiem z cytryn oraz pianą z białek i upiec. Masa biała: migdały sparzyć, zemleć, dodać sok z cytryny, cukier puder, ?mietanę i wymieszać. Masa ciemna: masło utrzeć na pianę, dodając po łyżce cukru pudru i rozmiękczonej w cieple czekolady. Utrzeć wszystko i podzielić na pół. Na wystudzonym spodzie ciasta ułożyć połowę masy czekoladowej, a na niej masę biał?. Na wierzch wyłożyć drug? połowę masy czekoladowej i cały tort polać ciepł? polewą. Polewa: do rozmiękczonej czekolady dolewać powoli mieszając, gęsty syrop ugotowany z cukru i wody. Na końcu dodać łyżeczkę masła. Z migdałów ułożyć na torcie znak paragrafu.
carmelcurl