Tort hawajski .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: • CIASTO: • 4 jajka • 15 dag cukru • 1 cukier waniliowy • po 10 dag mąki pszennej i ziemniaczanej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 3 łyżki likieru kokosowego • MASA: • 20 dag mlecznej czekolady • 10 dag gorzkiej czekolady • 50 dag śmietany kremówki • 8 łyżek likieru kokosowego • 20 dag konfitury wiśniowej • 5 dag wiórkow kokosowych • 1 limetka WYKONANIE: 1. CIASTO: białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać z żółtkami, dwoma rodzajami maki i proszkiem do pieczenia. Dodać likier. 2. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec 35 min. w temp. 175° C. Ostudzić. Rozciąć na 3 placki. 3. Czekoladę pokruszyć. Śmietanę podgrzać (nie gotowac), dodać czekoladę i mieszać, az sie roztopi. Schładzac 4 godz. 4. Wszystkie placki biszkoptowe skropić likierem. Podgrzać konfiturę, ubić czekoladową śmietanę. 5. Jeden placek posmarować konfiturą, posypać łyżką wiórków, a następnie rozprowadzić cieńką warstwę śmietany. Przykryć drugim plackiem i powtórzyć czynność. Na wierzch położyć trzeci placek. 6. Tort posmarować i udekorować resztą kremu. Posypać wiórkami. Przybrać plasterkami limetki

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin