Tort wiśniowo-rumowy .doc

(3 KB) Pobierz

Produkty:

 

Ciasto:

1,5 szklanki mąki,

1/2 kostki margaryny,

cukier waniliowy,

2 żółtka,

ćwierć szklanki cukru pudru,

łyżka kwaśnej śmietany,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

Biszkopt:

6 jajek,

10 dag cukru,

4 łyżki mąki pszennej,

4 łyżki mąki ziemniaczanej,

łyżeczka proszku do pieczenia.

 

Masa wiśniowa:

1/2 l kompotu z wiśni,

1/2 kg wydrylowanych wiśni z kompotu,

10 dag cukru,

szczypta cynamonu,

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,

opakowanie galaretki wiśniowej.

 

Masa rumowa:

kostka masła,

2 jajka,

1/2 szklanki cukru,

1/2 szklanki mleka,

aromat rumowy,

polewa czekoladowa.

 

Wykonanie:

 

Ciasto kruche:

Mąkę z margaryną posiekać nożem, dodać resztę składników, szybko zagnieść ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie przełożyć do tortownicy i nakłuć widelcem. Piec na jasnozłoty kolor w temperaturze 200ºC. Po lekkim przestudzeniu ciasto wyjąć z tortownicy i od razu ułożyć na paterze( jest bardzo kruche i łamliwe po całkowitym wystudzeniu).

 

Biszkopt:

Białka ubić na sztywno, ubijając powoli wsypać cukier i dodawać po jednym żółtku. Następnie  dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec w tortownicy na złoty kolor w temperaturze 175ºC. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na dwa krążki.

 

Masa wiśniowa:

wiśnie osączyć. W 1/2 szklanki kompotu rozprowadzić mąkę ziemniaczaną, resztę soku zagotować z cukrem i cynamonem.

Do gotującego się soku, wlać rozprowadzoną mąkę ziemniaczaną. Gotować do lekkiego zgęstnienia. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, dokladnie wymieszać. Dodac wiśnie i odstawić do wystygnięcia.

 

Masa rumowa:

do garnka wbić jajka, wsypac cukier i roztrzepać mikserem. Podgrzać mleko i gorące wlać do masy jajecznej. Mieszając, gotować, aż do wrzenia. Masę schłodzić.

Utrzeć masło i dodawać po łyżce masy jajecznej. Na koniec dodać aromat rumowy.

 

Na krążek ciasta kruchego wyłożyc tężejącą masę wiśniową, przykryć krążkiem biszkoptowym, lekko docisnąć i wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Następnie posmarować biszkopt masą rumową i położyć drugi krążek biszkoptowy. Posmarować masą boki tortu, a wierzch polać polewą czekoladową. Na wierzchu toru z masy rumowej  zrobic szprycką rozetki. Na rozetkach można położyć po jednej wiśni.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin