TORT TRZECH SMAKÓW .doc

(2 KB) Pobierz

Składniki

 

Biszkopt: 4 jajka • 1 szklanka cukru • 5 kopiatych łyżek mąki pszennej 

 

Krem: 1 szklanka mleka • 2 łyzki cukru • 2 łyżeczki kopiate mąki ziemnieczanej • 2 żółtka • 1 kostka masła • 2 łyżeczki spirytusu 

 

Poncz: 1/4 szklanki wrzącej wody • 2 łyżeczki cukru • sok z połowy cytryny • 1 łyżeczka spirytusu   • 500 g truskawek (mogą być mrożone) • 2 galaretki

 

Etapy przygotowania

 

1. Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywna pianę, dodać po łyżce cukier, ubijać razem. Dodać żółtka nadal ubijając, ale na niższych obrotach silnika (względnie trzepaczki). Na końcu wsypać mąkę i delikatnie wymieszać.

 

2. Ciasto wylać na tortownicę, jej dno uprzednio wyłożyć papierem (najlepiej takim do pieczenia, wtedy nie trzeba smarować tłuszczem). Wstawic do piekrnika nagrzanego do 180 stopni i pieć ok. 50 minut. Sprawdzić wykałaczką, jeśli ciasto nie przylepia się do patyczka to znaczy, że jest gotowe.

 

3. Przygotowac poncz: cukier rozmieszać w wodzie, zostawić do ostygnięcia. Tuż przed ponczowaniem do zimnej wody z cukrem wcisnąc sok z cytryny i dolać spirytus.

 

4. Żółtka i mąkę rozmieszać z częścią mleka, resztę zagotować z cukrem. Do gotującego wlać rozrobiony budyń, mieszać cały czas, żeby nie zrobiły się grudki. Ugotowany krem zostawić do ostygnięcia. Utrzeć masło, dodawać po łyżce zimny krem, ucierać na pulchną masę. Na końcu dodać spirytus.

 

5. Biszkopt po ostygnięciu włożyć spowrotrem do tortownicy, naponczować, wyłożyć masę (dobrze rozsmarowac ją do brzegów blaszki, żeby nie było otworu w który mogłaby spłynąć galaretka) ułozyć truskawki. Włożyć do lodówki żeby masa stężała.

 

6. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie (3 szklanki wody na dwie galaretki), ostudzić. Zimną galaretką zalać truskawki, zostawić w lodówce na kilka godzin.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin