Tort serowy z malinami .doc

(2 KB) Pobierz

Produkty

 

BISZKOPT:

 

•  30 g masla

 

•  3 jajka

 

•  120 g cukru

 

•  100 g maki

 

•  szczypta proszku do pieczenia

  

 

MASA I DEKORACJA:

 

•  18 plaskich lyzeczek zelatyny

 

•  150 g mrozonych malin

 

•  1 lyzka konfitury z malin

 

•  2 lyzki cukru pudru

 

•  500 g serka homogenizowanego

 

•  1 lyzka startej skorki z cytryny

 

•  3 bialka

 

•  3 zoltka

 

•  125 g masla

 

•  250 g cukru

 

•  250 ml smietany kremowki

 

•  50 g posiekanych pistacji

 

•  maliny, cukier puder i 100 g kremowki do dekoracji

 

Etapy przygotowania

 

1.  Piekarnik rozgrzac do 200°C. Maslo roztopic. Jajka utrzec z cukrem na puszysta mase, wymieszac ze schlodzonym maslem, dodac make i proszek do pieczenia.

   

2.  Ciasto podzielic na 2 porcje, kazda przelozyc do tortownicy (o srednicy 26 cm) wylozonej pergaminem i piec osobno ok. 10 min. Jeden placek od razu po upieczeniu pokroic na 12 porcji.

   

3.  Zelatyne rozpuscic w malej ilosci wody. Maliny wymieszac z konfitura, podgrzac, przetrzec przez sito i dodac 2 lyzki cukru pudru.

   

4.  Serek wymieszac ze skorka z cytryny i musem malinowym. Maslo utrzec z 170 g cukru i zoltkami na puszysta mase, dodac do sera.

   

5.  Zelatyne podgrzac, wymieszac z 1 lyzka masy serowej, dodac do reszty masy. Bialka ubic z 80 g cukru na sztywna piane. 250 g smietany ubic. Piane i smietane dodac do masy serowej.

   

6.  Placek biszkoptowy ulozyc w tortownicy, wylozyc mase serowa, wyrownac powierzchnie. Ciasto chlodzic ok. 60 min.

   

7.  Zdjac obrecz tortownicy, na torcie ulozyc 12 kawalkow biszkoptu, oproszyc cukrem pudrem. Bok tortu ozdobic pistacjami, wierzch 100 g ubitej smietany i malinami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin