Diety i Przepisy.doc

(278 KB) Pobierz

Przykłady DIET i posiłków jakie można przyrządzać.

Dieta 1000 kcal cz.3 0,5 - 1 kg w ciągu tygodnia

czw., 10/23/2008 - 10:51 — bnowak

Dieta dostarcza około 1000 kcal dziennie i pozwala na przyjemne i lekkie zrzucenie około 1 kilograma "ciałka" tygodniowo. Dieta dostarcza witamin i minerałów, jak również niezbędnego w diecie odchudzającej błonnika. Jest tania, smaczna i skuteczna. Należy wypijać 2 litry płynów dziennie.

Trwa: 7 do 21 dni.
Odchudza: Około 1 kg tygodniowo.
Można ją powtarzać: Każdego lata.
Polecana: Wszystkim dorosłym, zdrowym osobom.
Niewskazana dla: Dorastającej młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących.
Szczególnie bogata w: Witaminy A, E, C, potas oraz błonnik.

Plan diety

1 dzień
I śniadanie 272 kcal
Sałatka owocowa, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
II śniadanie 100 kcal
Miseczka kisielu porzeczkowego (150 ml).
Obiad 346 kcal
Suflet biszkoptowo-agrestowy, szklanka herbaty owocowej bez cukru.
Podwieczorek 94 kcal
Dwie morele (200 g), szklanka wody mineralnej niegazowanej.
Kolacja 211 kcal
Ryba po grecku (150 g), kromka chleba chrupkiego, szklanka herbaty zielonej bez cukru.

2 dzień
I śniadanie 270 kcal
Krem malinowy, szklanka kawy zbożowej bez cukru.
II śniadanie 92 kcal
Jabłko pieczone (200 g), szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
Obiad 360 kcal
Omlet piankowy z owocami, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
Podwieczorek 108 kcal
Średnia gruszka (200 g), szklanka wody mineralnej niegazowanej.
Kolacja 210 kcal
Gotowana pierś z kurczaka bez skóry (100 g) w warzywach, sałata zielona (50 g) z jogurtem naturalnym bez cukru (100 ml), szklanka herbaty z róży bez cukru.

3 dzień
I śniadanie 260 kcal
Deser owocowo-jogurtowy z kaszą manną, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
II śniadanie 90 kcal
100 g śliwek.Obiad 360 kcal
Naleśniki z czarnymi jagodami polane jogurtem naturalnym bez cukru (100 ml), szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
Podwieczorek 108 kcal
Koktajl z kefiru 2% (100 ml) i 20 g truskawek.
Kolacja 185 kcal
Kanapka z kromki chleba żytniego, pełnoziarnistego, posmarowanego 1 łyżeczką niskokalorycznej margaryny, z liściem sałaty i plasterkiem polędwicy (30 g), 1 średni pomidor, szklanka bawarki z mlekiem 0% (100 ml) bez cukru.

Dieta 1000 kcal cz.2 0,5 - 1 kg w ciągu tygodnia

czw., 10/23/2008 - 10:44 — bnowak

Tym razem kolejna propozycja jadłospisu najbardziej popularnej diety odchudzającej.

Dietę 1000 kcal przedstawialiśmy już na naszym serwisie. Jednakże dieta ta cieszy się wielkim i zasłużonym powodzeniem wśród naszych Grubasów, którzy ciągle pytają o nowe propozycje jadłospisów.

Wszystkim tym, którzy nie do końca orientują się o co chodzi w diecie 1000 kalorii, przypominamy:
- podczas jej stosowania zjadamy dziennie ok. 1000 kcal;
- codziennie spożywamy 5 lekkich posiłków: śniadanie, obiad, kolację oraz przegryzki, czyli II śniadanie i podwieczorek;
- dieta powinna zawierać dużo owoców i warzyw, nabiał, ryby i białe mięso; należy unikać słodyczy, tłuszczów zwierzęcych, alkoholu i nadmiaru soli;
- prawidłowo skomponowana dieta zawiera niezbędne składniki pokarmowe, warto jednak, na wszelki wypadek wzbogacić ją preparatami witaminowo-mineralnymi;
- w ciągu tygodnia diety można schudnąć ok. 1 kg - takie powolne chudnięcie uchroni nas przed efektem jo-jo;
- w czasie diety należy wypijać ok. 2 l płynów dziennie, najlepiej niegazowanej wody mineralnej i naparów ziołowych;
- zwiększenie aktywności fizycznej przyspieszy efekty diety, poprawi wygląd skóry oraz samopoczucie;
- po zakończeniu diety należy stopniowo przechodzić na "normalny" tryb odżywiania: np. co tydzień zwiększając dzienną dawkę kalorii o 200.

Plan diety

Dzień 1:
Śniadanie:
Kanapka z serem i kiwi.
Obiad:
Ziemniaki z jajkiem i sosem.
Kolacja:
Sałatka makaronowa z serem.

Dzień 2:
Śniadanie:
Płatki czekoladowe z jogurtem.
Obiad:
Stek wołowy w sosie kaparowym.
Kolacja:
Serek z papryką.

Dzień 3:
Śniadanie:
Chleb z twarożkiem i pomidorem.
Obiad:
Filet z dorsza z warzywami.
Kolacja:
Sałatka warzywna.

Dzień 4:
Śniadanie:
Serek owocowy.
Obiad:
Kasza manna z owocami.
Kolacja:
Kanapka z krabami i fenkułem.

Dzień 5:
Śniadanie:
Bułeczka z dżemem.
Obiad:
Schab z warzywami.
Kolacja:
Warzywa z dipem.

Dzień 6:
Śniadanie:
Kanapka z szynką i ogórkiem.
Obiad:
Kremowa zupa warzywna.
Kolacja:
Kanapka z sałatką i indykiem.

Dzień 7:
Śniadanie:
Kanapka z jajecznicą i szczypiorkiem.
Obiad:
Papryka duszona z szynką.
Kolacja:
Kanapka z jajkiem i marchewką.

Przegryzki ok. 100 kcal (do wyboru):

Kanapki
- kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana masłem, pomidor
- kromka chrupkiego chleba z 2 łyżeczkami twarożku, pomidor
- kromka chrupkiego chleba z 2 łyżeczkami twarożku i łyżeczką dżemu
- 2 krakersy z 2 łyżeczkami twarożku
- kromka pumpernikla posmarowana masłem, pół ogórka

Zupy
- filiżanka pomidorowej z ryżem
- 100 ml wywaru warzywnego z roztrzepanym jajkiem
- zupa chińska (gotowa)
- zupa warzywna z grzankami (gotowa)
- zupa ziemniaczana (gotowa) z 2 łyżeczkami kremówki

Surówki
- marchewka z jabłkiem i sokiem cytrynowym
- 2 pomidory, 2 cebulki ze szczypiorkiem
- 10 dag kiszonej kapusty, strąk papryki, kromka chrupkiego pieczywa
- rzepa zalana łyżką jogurtu
- mały seler zalany łyżeczką jogurtu

Wędliny
- 6 cieniutkich plasterków polędwicy wieprzowej
- 4 cienkie plasterki mortadeli
- 3 cienkie plasterki salami
- plasterek szynki gotowanej
- 8 plasterków polędwicy drobiowej

Serki i napoje mleczne
- 10 dag serka homogenizowanego z 10 dag truskawek
- 10 dag chudego sera posypanego szczypiorkiem
- opakowanie jogurtu z 2 mandarynkami, słodzik
- 150 ml mleka z 50 ml soku pomarańczowego, herbatnik
- szklanka maślanki z kromką chrupkiego pieczywa

Owoce
- mały banan
- różowy grejpfrut
- 2 brzoskwinie
- 2 małe jabłka
- 1,5 gruszki

Ciasta i słodycze
- batonik Duplo, filiżanka kawy
- 2 delicje
- 5 kostek czekolady
- ptyś z bitą śmietaną
- 3 kulki lodów owocowych
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dieta 1000 kcal cz.1 0,5 - 1 kg w ciągu tygodnia

czw., 10/23/2008 - 10:36 — bnowak

Zasadniczymi przyczynami otyłości są: dostarczanie organizmowi większych porcji energii niż potrzebuje oraz niedostateczna aktywność fizyczna. Odchudzanie zakończy się sukcesem jeśli oba te czynniki ulegną zmianie.

Dieta polega na skrupulatnym liczeniu kalorii i nie przekraczaniu ich dziennej dawki 1000. Osobom wykonującym ciężką fizycznie pracę dopuszcza się dzienną dawkę 1500-1800 kcal. Posiłki powinny mieć stałe wartości kaloryczne:
I śniadanie – 200 kcal, II śniadanie – 150 kcal, obiad – 350 kcal, podwieczorek – 100 kcal, kolacja – 200 kcal.

Można spożywać wszystkie niezbędne dla organizmu składniki (białka, tłuszcze, węglowodany), ale w ograniczonych ilościach. Należy unikać tłustych mięs i wędlin, pełnotłustego mleka i jego przetworów, słodyczy, chipsów, solonych orzeszków. Jeśli dieta jest rzetelnie stosowana, tygodniowo można pozbyć się 0,5 – 1 kg. Bywa, że w pierwszych tygodniach stosowania diety 1000 kcal, stracić można 2-4 kg/tydzień, ale po 2-3 miesiącach spadek wagi zatrzymuje się. Jest to spowodowane utratą wody zamiast tłuszczu, a następnie spowolnieniem przemiany materii. W ten sposób organizm broni się oszczędzając energię, przyzwyczaja się do ograniczonych pokarmów i spala je powoli. Ten rodzaj diety jest bardzo zdrową metodą odchudzania, gdyż będąc niskokaloryczną nie pozbawia organizmu potrzebnych składników lecz dostarcza je w pożądanej ilości.

Jadłospis powinien zawierać produkty zbożowe bogate w błonnik, kasze gruboziarniste, odtłuszczone mleko, chude mięsa, ryby morskie, drób bez skóry, warzywa, nieduże ilości owoców (zawierają cukier). Zamiast potraw smażonych przygotowywać należy je na ruszcie, gotować, piec w folii. Trzeba zrezygnować ze słodzenia i zaprawiania dań mąką i zasmażkami. Na miejsce śmietany i majonezu powinno się używać chudego mleka, a do sałatek odrobiny oleju. Niezbędnym dopełnieniem diety jest codzienny ruch na świeżym powietrzu i ćwiczenia fizyczne.

Aby dieta była skuteczna, powinna składać się z 4-5 posiłków („niewinne” przegryzki w postaci owoców czy jogurtów należy traktować jako posiłek). Spożywanie potraw o 1000 kalorii, ale np. dwa razy dziennie nie przyniesie efektu chudnięcia. Organizm bowiem przez cały dzień zużywa energię wykonując różne czynności, a długie przerwy między posiłkami powodują niedocukrzenie i z tego powodu apetyt wieczorem jest wzmożony.

Układając jadłospis 1000 kcal warto pamiętać o odpowiednim doborze produktów spożywczych. Organizm potrzebuje najwięcej energii do spalenia węglowodanów złożonych tj. skrobii zawartej w mące, kaszy, pieczywie. Tłuszcz z produktu węglowodanowego z pewnością szybciej się spali niż tłuszcz pochodzący np. z tłustej wędliny, który zostanie zmagazynowany.

Pamiętaj! Przed każdym posiłkiem trzeba wypić szklankę niegazowanej wody mineralnej z dodatkiem natki pietruszki lub cytryny. Przyspieszy trawienie i wypełni żołądek, przez co zmniejszy się uczucie głodu, dostarczy również witaminy C (100 g natki zawiera 170 mg wit. C).

Plan diety

Dzień 1
I śniadanie (275 kcal):
Omlet z trzech białek z dżemem niskosłodzonym wiśniowym (25 g), szklanka mleka 0,5%, 1 mała gruszka.
II śniadanie (110 kcal):
Kanapka z kromki chleba grahama, z łyżeczką margaryny, plasterkiem polędwicy z kurczaka (30 g), 50 g ogórka zielonego, herbata z cytryną bez cukru.
Obiad (398 kcal):
250 ml zupy kremu z groszku zielonego, dorsz z jabłkiem, 2 małe ziemniaki, sałatka z pomidorów (150 g) i cebuli (50 g), herbata zielona bez cukru.
Podwieczorek (112 kcal):
1 duże pieczone jabłko z łyżeczką cukru.
Kolacja (212 kcal):
300 ml zupy „nic".

Dzień 2
I śniadanie:
Kawa zbożowa (5 g) z mlekiem (200 g) bez cukru, pieczywo (40 g) z masłem roślinnym (3 g) i chudą wędliną (20 g), warzywa sezonowe (50 g).
II śniadanie:
Pieczywo (20 g) z masłem roślinnym (2 g), owoce sezonowe (100 g), herbata bez cukru.
Obiad:
Krupnik (włoszczyzna 50 g, kasza jęczmienna 20 g), ryba w jarzynach (dorsz 100 g, warzywa 100 g, olej sojowy 10 g), ziemniaki (100 g), owoce sezonowe (100 g).
Podwieczorek:
Kompot (owoce 50 g, cukier 5 g), herbatniki (10 g).
Kolacja:
Pierogi leniwe (twaróg chudy 50 g, białko z 1 jaja, mąka pszenna 15 g, olej sojowy 5 g, cukier 5 g), herbata bez cukru, warzywa sezonowe (50 g).

Dzień 3
I śniadanie:
Mleko (1 szklanka - 100 kcal), płatki kukurydziane (2 łyżki - 80 kcal), truskawki (10 sztuk - 30 kcal).
II śniadanie:
Chleb (1 kromka - 100 kcal), polędwica wędzona (30 g - 60 kcal), sałata (2 liście - 5 kcal).
Obiad:
Zupa ogórkowa bez śmietany (200 g - 80 kcal), ryba gotowana (50 g - 40 kcal), ziemniaki (2 małe - 60 kcal), jarzyny (100 g - 40 kcal).
Podwieczorek:
Grejpfrut (1 sztuka -100kcal).
Kolacja:
Pikling (50 g - 70 kcal), surówka z marchwi, selera i jabłka (100 g - 70 kcal), chleb Graham (1 kromka -
100 kcal).

Dzień 4
I śniadanie:
Kromka chleba, dwa plastry szynki na liściu sałaty, mleko.
Inny zestaw to pieczywo z masłem, twaróg chudy, kawa z mlekiem bez cukru (250 kcal).
II śniadanie:
Kromka ciemnego pieczywa, twaróg chudy z pietruszką, sok pomidorowy albo pieczywo z chudą wędliną, sok wielowarzywny (100 kcal).
Obiad:
Bulion posypany natką pietruszki, pieczone udko kurczaka (bez skóry), gotowane warzywa, liść sałaty.
Inny zestaw to zupa koperkowa z lanym ciastem, pulpet cielęcy, ziemniaki i marchew z wody (350 kcal).
Podwieczorek:
Filiżanka herbaty, kawałek ciasta drożdżowego albo surówka z sezonowych warzyw mieszanych, kromka pieczywa (100 kcal).
Kolacja:
Omlet z zielonym groszkiem, filiżanka herbaty lub ryż z owocami, mleko (200 kcal).

Dzień 5
I śniadanie (281 kcal):
Dwie kanapki z chleba żytniego pełnoziarnistego z dwiema łyżeczkami margaryny, plasterkiem szynki z indyka (30 g) i sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu (30 g), liściem sałaty, papryką czerwoną (50 g), herbata z cytryną bez cukru.
II śniadanie (114 kcal):
Jogurt jagodowy (1 pojemnik, 150 ml) z łyżką otrąb pszennych.
Obiad (381 kcal):
250 ml zupy selerowej, zrazy bite z pieczarkami, 30 g suchej kaszy perłowej, 150 g buraków gotowanych, herbata owocowa bez cukru.
Podwieczorek (118 kcal):
200 ml kisielu wiśniowego z jednym sucharkiem.
Kolacja (241 kcal):
Zapiekanka z ryżu (50 g suchego) i jabłka (150 g), kawa bez cukru.

Dzień 6
I śniadanie (277 kcal):
3 łyżki muesli z owocami suszonymi, ze szklanką mleka 0,5% (250 ml), 1 średnia pomarańcza, ewentualnie wkrojona do muesli.
II śniadanie (112 kcal):
Kanapka z kromki chleba chrupkiego, łyżeczki margaryny, plasterka kiełbasy szynkowej (30 g), herbata owocowa bez cukru.
Obiad (385 kcal):
250 ml barszczu czerwonego czystego, 150 g piersi kurczaka bez skóry, gotowanej w jarzynach, 3 małe ziemniaki, 200 g szparagów gotowanych, herbata zielona bez cukru.
Podwieczorek (115 kcal):
200 g galaretki porzeczkowej, woda mineralna niegazowana.
Kolacja (220 kcal):
Zapiekanka z makaronu bez jaj (50 g suchego) i warzyw (cukinia 50 g, pomidor 100 g, cebula 20 g, bakłażan 50 g), herbata z cytryną bez cukru.

Dzień 7
I śniadanie (274 kcal):
Pasta z sera białego chudego (70 g) i koperku (20 g), dwie kromki chleba żytniego razowego z soją i słonecznikiem, z łyżeczką margaryny, 1 pomidor (około 100 g), kawa z mlekiem 0,5% (100 ml).
II śniadanie (114 kcal):
1 mały banan, woda niegazowana.
Obiad (393 kcal):
200 ml zupy cytrynowej, 150 g pulpetów z cielęciny, 30 g suchej kaszy gryczanej, 150 g marchwi gotowanej, herbata bez cukru.
Podwieczorek (108 kcal):
100 g budyniu waniliowego z ćwiartką jabłka.
Kolacja (234 kcal):
150 g mintaja w galarecie, kromka chleba pytlowego z łyżeczką margaryny, herbata bez cukru.

Dieta wiosenna 1500 kcal

pt., 11/23/2007 - 21:51 — Dietetyczka


Powinnaś zwrócić uwagę nie tylko na to, ile jesz, ale także na to, co składa się na twoje codzienne posiłki. Ma to duże znaczenie w pozbyciu się "skórki pomarańczowej".

Koniecznie odstaw tłuszcze zwierzęce (słoninę, smalec, boczek), cukier, wieprzowinę i tłuste wędliny, a także produkty przetwarzane – z puszek oraz torebek. Rozsmakuj się w owocach, warzywach i rybach. Jedz często i mało, najlepiej pięć razy dziennie – najwięcej rano na pierwsze śniadanie, najmniej wieczorem, ale nie później niż o godzinie 18.00. Pij dwa litry niegazowanej wody mineralnej. Butelkę z nią najlepiej mieć przy sobie przez cały dzień. Oprócz chudego mięsa, ryb, warzyw i owoców jedz pełnoziarniste pieczywo, kiełki, brązowy ryż, kasze, odtłuszczone mleko, jogurty i kefiry, chudy biały ser, ryżowe krakersy, popcorn (ale bez soli). Pij herbatki owocowe i ziołowe oraz soki owocowe (bez cukru) i warzywne.

Jak przyrządzać posiłki?

Chude mięso powinno być pieczone w folii aluminiowej lub grillowane. Unikaj smażenia w tłuszczu. Potrawy można doprawiać ziołami, ale delikatnie, gdyż ich nadmierne ilości pobudzają apetyt. Nie przesadzaj a solą i Vegetą, ponieważ zatrzymują wodę w organizmie. Możesz stosować inne przyprawy, by potrawy były smaczniejsze (np. sos sojowy czy worcester mają mało kalorii, ale dużo soli), lecz ich ilość powinna być niewielka. Również jak najmniej słódź.

Plan diety

Poniedziałek

Śniadanie:
100 g półtłustego twarożku ze szczypiorkiem, pomidor, kromka chleba cienko posmarowana masłem.
Drugie śniadanie:
Duży pojemnik chudego biojogurtu, kiwi.
Obiad:
200 g pieczonej cielęciny, dwa średnie ziemniaki, 200 g gotowanej marchewki z groszkiem.
Podwieczorek:
Szklanka kompotu ze słodzikiem lub pomarańcza.
Kolacja:
Jajko na twardo, 100 g sałatki jarzynowej z łyżeczką niskotłuszczowego majonezu, herbata; mleko przed snem.

Wtorek

Śniadanie:
100 g chudego twarożku ze szczypiorkiem i rzodkiewką, kromka chleba cienko posmarowana masłem, kawa z mlekiem.
Drugie śniadanie:
Pomidor, kromka chrupkiego pieczywa cienko posmarowana masłem, jabłko.
Obiad:
200 g duszonej bez tłuszczu polędwicy, 3/4 szklanki gotowanej fasolki szparagowej, dwa ziemniaki posypane natką.
Podwieczorek:
Szklanka musu z jabłek bez cukru.
Kolacja:
100 g gotowanej chudej ryby, kilka liści sałaty, herbata ziołowa; sok pomidorowy przed snem.

Środa

Śniadanie:
Jajecznica z dwóch jajek ze szczypiorkiem, usmażona na 1/3 łyżeczki masła, kromka chleba, herbata z mlekiem.
Drugie śniadanie:
Sałatka z pół szklanki ugotowanego ryżu i tej samej ilości ugotowanej czerwonej fasoli, do tego łyżeczka soku winegret.
Obiad:
Bukiet warzyw, 50 g szynki podsmażanej na pół łyżki oleju.
Podwieczorek:
Budyń z owocami lub kisiel.
Kolacja:
80 g chudej kiełbasy drobiowej, dwie kromki chrupkiego pieczywa cienko posmarowane masłem; sok owocowy przed snem.

Czwartek

Śniadanie:
100 g homogenizowanego twarożku, kromka chleba cienko posmarowana masłem, kawa lub herbata z mlekiem.
Drugie śniadanie:
Gruszka lub dwie marchewki.
Obiad:
200 g chudego pieczonego schabu, dwa ziemnia...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin