Krewetki z groszkiem Czas przygotowania: ok. 30 min. Proporcje: dla 2-3 osoby Sk�adniki: 300 g obranych surowych krewetek 500g �wie�ego zielonego groszku szczypta soli 1/4 �y�eczki cukry 3 �y�ki m�ki kukurydzianej 4 �y�ki oleju sojowego Marynata: 4 �y�ki sosu sojowego 1 �y�eczka sosu chili 4 �y�ki wina ry�owego 3 �y�ki cukru szczypta soli 1/4 �y�eczki bia�ego pieprzu 1/2 �y�eczki pieprzu cayenne Ponadto: 1 woreczek foliowy Przygotowanie: Krewetki umy� i osuszy�. Wymiesza� sk�adniki marynaty. Groszek obgotowa� kr�tko w lekko osolonej, pos�odzonej wodzie. Wyj�� os�czy�, prze�o�y� do naczynia, wymiesza� z marynat� i utrzymywa� w cieple. M�k� kukurydzian� w�o�y� do woreczka foliowego, doda� krewetki. Woreczek lekko nadmucha�, zamkn�� i energicznie nim potrz�sn��, tak aby krewetki zosta�y pokryte m�k�. Rozgrza� olej w woku. Krewetki w�o�y� do sitka i wytrz�sn�� z nich zb�dn� m�k�, nast�pnie sma�y� kr�tko w gor�cym oleju. Krewetki po�o�y� na groszku i podawa�.
makslojer