Co to jest ROLNICTWO EKOLOGICZNE?Nazywane jest też rolnictwem biologicznym, organicznym lub biodynamicznym. Jest to rolnictwo, w którym rezygnuje się z środków chemicznych stosowanych w tradycyjnych gospodarstwach rolnych. W przypadku produkcji roślinnej są to pestycydy, nawozy sztuczne i środki ochrony roślin, a w przypadku hodowli- dodatki paszowe, stymulatory wzrostu itp. Zastępuje się je naturalnymi środkami chroniącymi przed np. szkodnikami, chwastami czy chorobami. Cele ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO:Nie niszczenie, lecz poprawianie środowiska itp.Wytwarzanie żywności, która człowiekowi pomaga, a nie szkodziŻycie zgodnie z prawami przyrodyNie niszczenie gleby, maksymalne jej odżywienie, czyli aktywizacja biologicznaNie zanieczyszczanie wody, powietrza i glebyUtrzymywanie zwierząt hodowlanych w optymalnych warunkach bytuNaturalna ochrona roślin przed chorobami i szkodnikamiNie wykorzystywanie przyrody aż do degradacji Podtrzymywanie życia w glebie i nad niąTworzenie krajobrazów o dużej powierzchni ekotonówTraktowanie gospodarstwa jako jednostki ekologicznej, tworzącej organiczny, prawie zamknięty obszarRóżnice pomiędzy rolnictwem tradycyjnym, a ekologicznym:ROLNICTWO EKOLOGICZNE ROLNICTWO TRADYCYJNEWykorzystywanie odnawialnych Wykorzystywanie przyrody aż do źródeł energii degradacjiProdukcja żywności dobrej jakości Produkcja żywności nienajlepszej jakości Ochrona wody i gleby Skażenie środowiskaDobra jakość przechowalnicza Zła jakość przechowalnicza Plon optymalny Maksymalizacja plonówObszar gospodarowania i Intensywność gospodarowania i obszar agrotechnika optymalna w stosunku nieskoordynowany z warunkami produkcji i do środowiska środowiska Specjalizacja dopuszczalna w Zalecania specjalizacji oparte głównie na ramach zasady prawidłowego kalkulacji ekonomicznejfunkcjonowania gospodarstwaOptymalna chemizacja, lub jej brak Duża chemizacja Mechanizacja dostosowana do Mechanizacja wykorzystywana głównie w warunków glebowych, potrzeb celu ułatwienia sobie pracyroślin i zwierząt Stan rolnictwa ekologicznego w Polsce jest bardzo słaby. Rolnicy nie chcą zakładać gospodarstw tego typu, gdyż „przerzucenie” się z gospodarowania tradycyjnego na ekologiczne wiąże się z wieloma staraniami. Trzeba zdobyć potrzebne certyfikaty i zaświadczenia, lecz nie jest to zbyt proste. W dodatku produkcja jest na jakiś czas (parę lat) zatrzymana. Jednakże w naszych czasach zapotrzebowanie na żywność ekologiczną jest znikoma. Ludzie wolą zaopatrywać się w mniej zdrową- ale o wiele tańszą żywność wyprodukowaną w tradycyjny sposób. Więc bardzo często trzeba dokładać pieniędzy w gospodarowanie ekologiczne.Dopłat do r. Ekologicznego w Polsce też nie ma, więc jest to jeszcze mniej opłacalne. Być może po przystąpieniu Polski do Unii europejskiej takowe się znajdą, i wtedy ten typ rolnictwa się rozwinie, ale w najbliższym czasie jest to mało prawdopodobne.Pojęcie r. Ekologicznego, występuje jedynie w niewielu przypadkach małych gospodarstw, które produkują żywność tylko dla siebie i „sąsiadki”. Lecz ich działalność nie jest potwierdzona prawnie jako ekologiczna.
Historia rolnictwa: Rolnictwo należy do najstarszych dziedzin wytwórczości materialnej człowieka - jego początki datuje się na neolit - 10000 do 3000 lat p.n.e. Przejście od łowiectwa i zbieractwa do uprawy roli doprowadziło do "rewolucji" w społecznościach ludzkich, przy czym często wymieniana fazą pośrednią był etap tworzenia ogrodów, które służyły jako tymczasowe zabezpieczenie dla społeczeństw zbieracko-łowieckich na wypadek nieurodzaju. Zmienił się ich tryb życia, z koczowniczego na osiadły; doprowadził do powstania liczniejszych i bardziej złożonych form społecznych, aż do powstania pierwszych wysokich kultur ludzkich; umożliwił dalszą ewolucję umysłowości człowieka; zmienił stosunek człowieka do przyrody, którą zaczął dostosowywyać do własnych potrzeb.
Pierwsza uprawa roli rozpoczęła się ok. 8000 r. p.n.e. na Bliskim Wschodzie (żyzny półksiężyc, Mezopotamia, Egipt), a wkrótce niemal jednocześnie w trzech oddalonych od siebie częściach świata: na obszarze współczesnych Chin, Meksyku i Peru. Pierwszymi roślinami uprawnymi były różne rodzaje pszenicy i jęczmienia (Bliski Wschód). W Azji Południowo-Wschodniej były to groch, bób, ryż i proso, natomiast w Ameryce Środkowej i Południowej - dynia, fasola i kukurydza. I tak dzięki uprawie roślin mogły się rozwinąć wielki cywilizacje starożytne, nazywane niekiedy od głównych roślin uprawnych cywilizacją pszenicy, ryżu i kukurydzy.
Nieco wcześniej doszło do udomowienia niektórych zwierząt: owiec i kóz - ok. 10000-7000 lat p.n.e., później bydło i świnie - ok. 6000 lat p.n.e. Doszło do tego także na Bliskim Wschodzie, skąd, zarówno uprawa roślin, jak i hodowla zwierząt, rozprzestrzeniła się po całym Starym Świecie.
Rolnictwo należy do sektorów gospodarki o najbardziej szkodliwym wpływie na środowisko naturalne i zdrowie. Na poziomie Unii Europejskiej podejmuje się skoordynowane działania na rzecz ograniczenia tego szkodlwego wpływu poprzez integrację polityki rolnej i wiejskiej z polityką ekologiczną.
Minnie_