Pączki włoskie.rtf

(8 KB) Pobierz
P¹czki w³oskie

czki włoskie

 

Składniki:

50 dag mąki

po 10 dag: cukru i masła

8 żółtek

szklanka mleka

4 dag droży

2 łki spirytusu

Cukier wanilinowy WINIARY

aromat rumowy

olej do smażenia

masa marcepanowa:

10 dag migdałów

10 dag cukru pudru

2 białka

sos:

szklanka białego wytrawnego wina

pół szklanki wody

10 dag cukru

3 jaja

 

Pół szklanki mąki zaparz wrzącym mlekiem (pół szklanki), po czym wystudź. Droże rozrób pozostałym mlekiem (ciepłym) i połącz z zaparzoną oraz połową pozostałej mąki. Wymieszaj i odstaw do podrośnięcia.

 

Teraz utrzyj żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym. Rozczyn wymieszaj z masą jajeczną, resztąki, spirytusem, rozpuszczonym masłem i aromatem, a potem starannie wyrób ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 

Przygotuj masę: migdały sparz, obierz, wysusz w piekarniku i zetrzyj na specjalnej tarce. Dodaj cukier puder i ubitą na sztywno pianę. Dokładnie wymieszaj.

 

Z wyrośniętego ciasta formuj następnie małe pączki (o średnicy około 3 cm), nadziewaj je masą marcepanową i odkładaj na stolnicę, by znów wyrosły. Smaż w gorącym oleju tak jak pączki domowe.

 

Przygotuj sos: wszystkie składniki sosu włóż do naczynia i ubijaj na parze tak długo, aż woda w garnku się zagotuje. Następnie odstaw naczynie z ognia i nadal ubijaj sos do zgęstnienia.

 

Usmażone gorące pączki polej sosem i podaj - najlepsze są od razu po przygotowaniu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin