Pączki ptysiowe.rtf

(6 KB) Pobierz
P¹czki ptysiowe

czki ptysiowe

 

Składniki:

ciasto:

3 szklanki mąki

2 szklanki wody

szklanka topionego masła

4 jaja

olej do smażenia

sos:

1,5 szklanki mleka

2 jaja

pół szklanki cukru

łka masła

4 łki czekolady w proszku

łeczka mąki

 

Zagotuj wodę z topionym masłem, do wrzątku wsyp mą i dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek. Odstaw do ostygnięcia, a następnie wbijaj po jednym jaju i wyrabiaj tak długo, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przykryj i schłó w lodówce.

 

Teraz zagotuj mleko. Pozostałe składniki sosu wymieszaj, zalej gotującym mlekiem i chwilę pogotuj. Zdejmij z ognia.

 

Do rondla wlej olej na wysokość 3-4 cm i mocno podgrzej. Dłonie nasmaruj tłuszczem i formuj z ciasta kulki wielkości włoskiego orzecha. Wrzucaj je do gorącego oleju, a usmażone wyjmuj ł cedzakową i polewaj sosem czekoladowym.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin