Pychotka.doc

(20 KB) Pobierz
Pychotka

Pychotka

 

Składniki:

Ciasto:

·            40 dag mąki

·            20 dag margaryny

·            4 łyżki cukru

·            2 łyżeczki proszku do pieczenia

·            4 żółtka

·            2-3 łyżki śmietany

Beza:

·            8 białek

·            szklanka cukru

·            4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

·            1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich

Krem:

·            1 ½ szklanki mleka

·            ½ szklanki cukru

·            1 łyżeczka mąki pszennej

·            1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

·            4 żółtka

·            ½ kostki masła

·            ½ kostki margaryny

·            1 słoik powideł

 

Sposób wykonania:

Zarobić ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą część rozłożyć na osobnej prostokątnej (25 x 36 cm). Ciasto ponakłuwać widelcem, posmarować powidłami.

Z podanych składników zrobić bezę. Podzielić na 2 części i rozłożyć na surowych plackach. Posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. Każdy placek piec około 35 minut w temperaturze 150 °C.

Szklankę mleka zagotować. W reszcie mleka rozmieszać mąkę i cukier. Ugotować budyń, ostudzić. Utrzeć masło z margaryną i żółtkami, następnie dodawać po trochu budyniu.

Upieczone i ostudzone placki przełożyć kremem. Schłodzić w lodówce.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin