LODYWANI.DOC

(195 KB) Pobierz
Lody waniliowe z gorącym ananasem i pieprzem Δ


Lody waniliowe, sos toffi i owoce, przepis na lody waniliowe, sos tofi, domowe lody, zdjęcia i przepisy na lody. Przepis na lody własnej roboty.
Lody waniliowe z gorącym ananasem i pieprzem Δ

Miąższ ananasa kroję na kawałki i gotuję przez około 7-10 minut w rondelku z dodatkiem cukru (miodu lub likieru) i odrobiny wody (lub też w soku ananasowym). Redukuję płyn, jeśli jest taka koniecznść. Gorącego ananasa z odrobiną skarmelizowanego soku przekładam do pucharków, posypuję świeżo i grubo zmielonym czarnym pieprzem, nakładam lody waniliowe i znów posypuję grubo zmielonym pieprzem. Polewam sosem toffi i zaraz podaję.

Deser dekoruję skórką i listkiem z ananasa oraz całymi ziarenkami czarnego pieprzu:

Można też użyć ananasa z puszki, w zalewie cukrowej, wtedy wystarczy 2 - 3 minuty gotowania z odrobiną syropu. Lody waniliowe i polewę toffi można też przygotować samemu. Należy użyć tylko świeżych składników, szczególnie w przypadku lodów.


Lody waniliowe z gorącym ananasem, czarnym pieprzem oraz sosem toffi. Deser z ananasa, lodów i sosu tofi.

Przepis na domowe lody waniliowe:

Składniki:
½ l mleka
4 żółtka
4 czubate łyżki cukru
½ laski wanilii

Wykonanie:
Mleko zagotować z laską wanilii. Można również wanilię przeciąć wzdłuż na pół, wyłuskać ziarenka i zagotować mleko tylko z ziarenkami. Żółtka ubić z cukrem na puszysto. Do ubitych żółtek wlewać gorące mleko, cały czas miksując na małych obrotach. Masę podgrzać chwilę na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aby masa zgęstniała, ale nie zagotowała się. Odstawić z ognia i ostudzić, ciągle mieszając. Zimną masę przełożyć do płaskiego naczynia i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Podczas zamrażania lody mieszać kilkakrotnie, później pozostawić w zamrażalniku do całkowitego zmrożenia.
Przepis na karmel:
Składniki:
1 szklanka cukru
1 łyżka syropu kukurydzianego (golden syrup), można zastąpić płynnem miodem
¼ szklanki wody
½ szklanki śmietany kremówki
Wykonanie:
Cukier, syrop kukurydziany lub miód oraz wodę zagotować w rondlu na dużym ogniu, pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę i gotować przez 10 minut. Gdy karmel będzie miał złoty kolor, zdjąć z ognia i powoli dodawać śmietanę, stale mieszając. Odstawić do

ostygnięcia.
 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin