Sernik z rosą.doc

(269 KB) Pobierz
Sernik z rosą

Sernik z rosą

 

Składniki:

 - 30 dkg mąki

 - 10 dkg margaryny

 - 1 jajko

 - 7 dkg cukru pudru

 - 3 łyżki kwaśnej śmietany

 - 2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia 

 Masa serowa:

 - 1 kg sera twarożku

 - 2 paczki cukru wanilinowego

 - 2 budynie śmietankowe

 - 3 szkl. mleka

 - 0,5 szkl. oleju

 - 2 całe jajka

 - 4 żółtka / 4 białka

 - 3/4 szkl. cukru

 - 0,5 paczki rodzynek

 

Wykonanie:

 Składniki na ciasto wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia , łącznie z bokami! .

Ubić 2 jajka, 4 żółtka, cukier, cukier wanilinowy. Do ubijanej masy dodawać stopniowo po 1 łyżce sera i dalej ubijać , następnie wlać mleko,  wsypać budynie, ciągle miksować ( będzie bardzo rzadki, ale taki ma być ) .
 Dodać namoczone wcześniej rodzynki i olej. Wszystko wymieszać.

Ser delikatnie  wylać na oblepioną ciastem formę i piec ok. 1 godziny w tem 200 stopni C.(piekłam bez termo obiegu).

Następnie ubić pianę z 4 białek + 6 łyżek cukru i wyłożyć na upieczony gorący sernik i piec jeszcze ok. 10-15 min. w 210 stopniach C.

Rosa na wierzchu sernika ukazuje się na po kilku/kilkunastu godzinach od upieczenia:)

Sernik pieczony na blaszce o wymiarach: 25 cm x40 cm.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin