Sernik na kruchym cieście.doc

(43 KB) Pobierz

 

 





500 g mąki
1 torebka + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g cukru
100 g cukru pudru
250 g masła
100 g masła
4 jaja
2 żółtka
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
500 g chudego twarogu
50 g grysiku (kasza manna)
2 łyzki cukru pudru

Z mąki, torebki proszku do pieczenia, 250 g masła i takiej samej ilości cukru, jajka i łyżeczki tartej skórki z cytryny wyrobić ciasto przypominające wyglądem masę na kruszonkę. Ułożyć równa warstwą na wysmarowanej tłuszczem blasze i przycisnąć.
Utrzeć 100 g masła, a następnie dodawać stopniowo 100 g cukru pudru, 3 żółtka, skórkę z cytryny, sok z cytryny i twaróg. Grysik wymieszać z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i ubitą na sztywno piane z 3 białek dodać do masy twarogowej i wymieszać.
Ułożone na blasze ciasto posmarować warstwą twarogowej masy, powierzchnię wygładzić. 2 żółtka wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru i tak przygotowana polewą posmarować placek. Piec w gorącym piekarniku na złoty kolor.
Do masy twarogowej można dodać siekane migdały i namoczone w rumie rodzynki

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin