500 g mąki1 torebka + 1 łyżeczka proszku do pieczenia250 g cukru100 g cukru pudru250 g masła100 g masła4 jaja2 żółtka2 łyżeczki startej skórki z cytryny500 g chudego twarogu50 g grysiku (kasza manna)2 łyzki cukru pudru
Z mąki, torebki proszku do pieczenia, 250 g masła i takiej samej ilości cukru, jajka i łyżeczki tartej skórki z cytryny wyrobić ciasto przypominające wyglądem masę na kruszonkę. Ułożyć równa warstwą na wysmarowanej tłuszczem blasze i przycisnąć.Utrzeć 100 g masła, a następnie dodawać stopniowo 100 g cukru pudru, 3 żółtka, skórkę z cytryny, sok z cytryny i twaróg. Grysik wymieszać z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i ubitą na sztywno piane z 3 białek dodać do masy twarogowej i wymieszać.Ułożone na blasze ciasto posmarować warstwą twarogowej masy, powierzchnię wygładzić. 2 żółtka wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru i tak przygotowana polewą posmarować placek. Piec w gorącym piekarniku na złoty kolor.Do masy twarogowej można dodać siekane migdały i namoczone w rumie rodzynki
marzena_kaszowska