Usta Adama
3 opakowania okrągłych biszkoptówpowidła śliwkoweCiasto: 1 Kasia0,5 szkl. cukru5 łyżek wody3 łyżki kakao6 jaj1,5 szkl. mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem:1 całe jajo + 1 żółtko2 cukry waniliowe0,5 szkl. cukru2 czubate łyżki mąki pszennej2 czubate łyzki mąki ziemniaczanej3/4 litra mleka1 KasiaPolewa:0,5 Kasi3 łyżki cukru3 łyzki kakao5 łyżek kwaśnej śmietany1 łyżka żelatyny
Czaspieczenia: ok.35 min w temp. 180 stopni C
1. Biszkopty smarujemy powidłami, łączymy ze soba i układamy rzędami na blaszce. Margarynę, wodę, cukier i kakao gotujemy 5 min. Studzimy, dodajemy jajko i 5 żółtek oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy i delikatnie mieszamy z ciastem. Zalewamy biszkopty.2. Krem: Zmiksować jajko z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać obie mąki i 0,5 szklanki mleka. Wlać do gotujacej się reszty mleka i postepować jak przy gotowaniu budyniu. Wystudzić. Utrzeć margaryne i dodawać po łyżeczce budyniu.3. Polewa: margarynę, cukier, kakao i śmietane zagotowujemy. Żelatyne rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i dodajemy do polewy. Studzimy4. Ostudzone ciasto smarujemy kremem i polewamy chłodna polewą.
Sara_Kraft