KLUSKI NA PARZE.doc

(27 KB) Pobierz

Kluski drożdżowe gotowane na parze

Składniki:

40 dag mąki

2 dag drożdży

5 dag cukru

2 jaja

5 dag masła

1 szklanka mleka

sól 

Przygotowanie:

Mąką przesiać. Jedną szklankę mąki wymieszać z ciepłym mlekiem, rozmieszać z drożdżami i szczyptą soli, przygotować rozczyn, którego gęstość powinna odpowiadać gęstości śmietany. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać resztę mąki i żółtka. Ciasto wyrabiać wybijając je łyżką, aż do pojawienia się pęcherzyków. Dodać stopione masło i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Gdyby ciasto było za gęste dodać odrobinę ciepłej wody. Ciasto postawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy Wyrośnie i dwukrotnie zwiększy objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko rozwałkować na grubość 2 - 3 cm. Z ciasta wykrawać małą szklanką krążki. Ułożyć je na stolnicy, przykryć ściereczką i pozostawić, aby wyrosły.

Przygotować naczynie do gotowania na parze. Wyrośnięte kluski kłaść na specjalną wkładkę, tak aby nie dotykały wody, przykryć pokrywą i gotować parę minut. 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin