0505.pdf
(
1000 KB
)
Pobierz
0505.cdr
AGENCJA
PROMOCJI
ZDROWIA
www.apz.pl
Biuletyn APZ
02 / 05 (4) Biuletyn APZ, kompendium wiedzy w dziedzinie zdrowia i suplementacji.
Vademecum suplementów
Artyku³y
T³uszcz nie musi zabijaæ
Przemyœlane
odchudzanie
Dieta w chorobie
wrzodowej
Napoje energetyzuj¹ce
Doniesienia naukowe
Zasady suplementacji
Pytania do eksperta
Dieta uboga w t³uszcz postarza
Alkohol i papierosy nasilaj¹ osteoporozê
T³uszcze zwierzêce wzmagaj¹ ryzyko impotencji
Dlaczego warto jeϾ ryby?
Po jedzeniu nie podejmuj wysi³ku
T³uszcze mog¹ powodowaæ
nadwagê, ale tak¿e odchudzaæ.
Mog¹ wywo³ywaæ mia¿d¿ycê,
choroby serca
i nowotwory, ale tak¿e
skutecznie im zapobiegaæ.
S¹ wiêc t³uszcze szkodliwe i te
które s³u¿¹ zdrowiu.
Najwa¿niejsze, by jadaæ
w³aœciwe z nich
zabijaæ
Przez ostatnie dziesiêciolecia
przeœladuj¹ nas rozmaite choroby bêd¹ce owocem
wspó³czesnego stylu ¿ycia. Przedwczeœnie
umieramy na zawa³ serca, udar mózgu i nowotwory.
Mêczymy siê z oty³oœci¹ cukrzyc¹, osteoporoz¹ i
bezp³odnoœci¹. Mamy kiepsk¹ kondycjê i nie
najlepsz¹ pamiêæ. Jednym z zasadniczych
czynników pogarszaj¹cych nasze zdrowie jest
nieodpowiednia dieta. Jadamy coraz wiêcej
produktów szkodliwych, a unikamy tych które
aktywnie wspieraj¹ nasz organizm. W chaosie
przeró¿nych informacji coraz trudniej odró¿niamy
rzeczy wartoœciowe od tych które nas rujnuj¹.
Nie jedz t³usto
Tak nam wci¹¿ doradzano. T³uszcze s¹
kaloryczne, powoduj¹ oty³oœæ, zapychaj¹ naczynia i
T³uszcz
nie musi
zwiêkszaj¹ zachorowalnoœæ na raka. S¹ te¿
szkodliwe dla w¹troby, trzustki i woreczka
¿ó³ciowego. Odpowiadaj¹ za cukrzycê, chorobê
niedokrwienna serca, impotencjê i sklerozê. Co
wiêcej, spo¿ywanie t³uszczu w ogóle nie wydaje
siê konieczne, gdy¿ organizm potrafi go
wytwarzaæ z innych sk³adników pokarmowych.
Czy tak jest w rzeczywistoœci? Niezupe³nie.
Dziœ wiadomo ¿e t³uszcz t³uszczowi nie
równy i nie zawsze okazuje siê zbêdny.
Organizm inaczej reaguje na t³uszcz
pochodz¹cy z hamburgera a inaczej z ryb czy
oliwy. Produkty zwierzêce obfituj¹ w kwasy
t³uszczowe nasycone i cholesterol które
potêguj¹ rozwój zmian mia¿d¿ycowych i nasilaj¹
rozmaite objawy chorobowe. Ale t³uszcz zawarty
w produktach pochodzenia roœlinnego a tak¿e w
rybach i owocach morza dzia³a zupe³nie inaczej.
Nie tylko nie szkodzi zdrowiu ale wrêcz je
wspomaga. A to g³ównie za spraw¹ obecnych w
nich cennych kwasów t³uszczowych.
T³uszcz STOP!
Conjugated Linoleic Acid (CLA) - to sprzê¿ony
kwas linolowy. Jego g³ównym Ÿród³em w
po¿ywieniu jest t³uszcz mleczny oraz t³uszcz
zwierz¹t prze¿uwaj¹cych. Znaczne iloœci tego
zwi¹zku wystêpuj¹ tak¿e w t³uszczu indyczym.
Ten niezwykle aktywny biologicznie kwas
t³uszczowy znakomicie reguluje przemiany
t³uszczów w organizmie wykazuj¹c jednoczeœnie
silne w³aœciwoœci antynowotworowe i
antymia¿d¿ycowe.
CLA wspiera proces redukcji masy cia³a na
wiele sposobów: wzmaga aktywnie spalanie
t³uszczu, hamuje jego odk³adanie, likwiduje
komórki t³uszczowe oraz zapobiega ich
powstawaniu. W wiêkszoœci prowadzonych
badañ wykazano, i¿ pod wp³ywem suplementacji
preparatami CLA dochodzi do zmniejszenia
iloœci tkanki t³uszczowej, przy jednoczesnym
wzroœcie bezt³uszczowej masy cia³a. Kwasy
t³uszczowe CLA zwiêkszaj¹ aktywnoœæ
transferazy karnitynowo-palmitynowej (Lp) -
enzymu reguluj¹cego spalanie kwasów
t³uszczowych a tak¿e hamuj¹ aktywnoœæ lipazy
lipoproteinowej – enzymu napêdzaj¹cego
odk³adanie t³uszczu w
komórkach. Ograniczaj¹
równie¿ syntezê
prostoglandyn –
hormonów wp³ywaj¹cych
na podzia³ i ró¿nicowanie
komórek t³uszczowych. Z
tego tytu³u mog¹ pe³niæ nie
tylko wa¿n¹ role w
hamowaniu rozrostu
komórek t³uszczowych ale
tak¿e wp³ywaæ na
zmniejszenie ich
Omega 3 – aktywne
wsparcie dla serca
To jedna z najwa¿niejszych grup kwasów
t³uszczowych stoj¹cych na stra¿y naszego
zdrowia. Najbogatszym ich Ÿród³em w diecie s¹
ryby i owoce morza. Szczególnie zalecane s¹:
œledŸ, makrela i ³osoœ.
Nawet spo¿ywanie niewielkich iloœci kwasów
omega 3 wp³ywa korzystnie na obni¿enie
poziomu szkodliwego cholesterolu i
trójglicerydów oraz zmniejszenie krzepliwoœci
krwi, co w efekcie warunkuje lepsz¹ pracê serca i
uk³adu kr¹¿enia. Ich udzia³ w diecie ogranicza
tak¿e powstawanie zwi¹zków rakotwórczych.
Kwasy omega 3 wykazuj¹ szczególne
zastosowanie w hamowaniu raka prostaty, sutka
i jelita grubego – najbardziej
rozpowszechnionych schorzeñ nowotworowych
obecnego stulecia. Ale t³uszcze rybie nie tylko
broni¹ nas przed przed rakiem i mia¿d¿yc¹.
Tak¿e skutecznie wspomagaj¹ system
nerwowy, obni¿aj¹ podatnoœæ na depresje oraz
poprawiaj¹ nastrój. Kwasy omega 3 s¹ bowiem
niezwykle wa¿nym sk³adnikiem wysokoaktywnej
tkanki mózgowej, szczególnie kory mózgowej,
gdzie odpowiadaj¹ za prawid³owe
funkcjonowanie komórek nerwowych.
Z ich obecnoœci w diecie nie s¹ jedynie
zadowolone komórki t³uszczowe. Omega 3
wywieraj¹ bowiem hamuj¹cy wp³yw na tworzenie
tkanki t³uszczowej a tak¿e aktywnie mobilizuj¹ jej
rozpad. Przy zwiêkszonej ich poda¿y w
po¿ywieniu stwierdza siê ubytek masy
t³uszczowej cia³a i zmniejszenie wskaŸnika BMI.
Kwasy omega 3 mog¹ wiec stanowiæ cenny
sk³adnik od¿ywczy w diecie osób z nadwag¹. Ale
nie tylko ten rodzaj t³uszczu odchudza. Znacznie
efektywnej pod tym k¹tem dzia³aj¹ kwasy
t³uszczowe CLA.
liczebnoœci.
Uderzenie w raka
Wiele badañ potwierdza, ¿e sprzê¿ony kwas
linolowy (CLA) intensywnie ogranicza rozwój
komórek rakowych oraz wspomaga pracê serca i
uk³adu kr¹¿enia. Ten aktywny zwi¹zek hamuje
miêdzy innymi powstawanie rakotwórczych
hormonów tkankowych a tak¿e zwiêksza
aktywnoœæ uk³adu obronnego walcz¹cego z
nieprawid³owymi komórkami. Dodatek do diety
kwasu CLA powoduje obni¿enie poziomu
szkodliwego cholesterolu oraz zmniejszenie
powstawania z³ogów mia¿d¿ycowych w
naczyniach krwionoœnych. CLA równie¿
skutecznie eliminuje wolne rodniki, dziêki czemu
intensywnie hamuje procesy starzenia oraz
powstawanie wielu niebezpiecznych chorób.
Niezwyk³y wiesio³ek
Ta wyj¹tkowa roœlina s³ynie nie tylko z powodu
sowich piêknie kwitn¹cych kwiatów, ale tak¿e
posiada wybitne w³aœciwoœci lecznicze. Z jej
nasion wyrabia siê bowiem niezwyk³y olej który
pomaga redukowaæ nadwagê, obni¿a poziom
cholesterolu, nadciœnienie, chroni przed rakiem,
³agodzi stany zapalne stawów, poprawia wygl¹d
skóry. Jego w³aœciwoœci terapeutyczne znane s¹
ju¿ od stuleci, jednak prawdziwy sekret jego
tajemniczej mocy poznano dopiero niedawno.
Badania nad biochemi¹ kwasów t³uszczowych
pozwoli³y zrozumieæ w jaki sposób olej z
wiesio³ka dzia³a na organizm i na jakiej zasadzie
wspiera go w rozmaitych schorzeniach. To
wszystko za spraw¹ obecnego w nim
niezwyk³ego kwasu t³uszczowego GLA (kwas
gamma-linolenowy), który stanowi a¿ 9% ca³ego
oleju z wiesio³ka.
utrzymanie w³aœciwego stosunku pomiêdzy oba
rodzajami prostoglandyn i tym samym
warunkuj¹cy utrzymanie dobrej kondycji
zdrowotnej.
Potrzeba suplementacji
Generalnie organizm ludzki posiada
mo¿liwoœæ wytwarzania kwasu GLA, jednak
wspó³czesny styl ¿ycia jak i b³êdne nawyki
¿ywieniowe wyraŸnie ten proces ograniczaj¹.
Niedoborom kwasu GLA sprzyja konsumpcja
t³uszczów uwodornionych, alkohol, zaburzenia w
gospodarce insulinowej, promieniowanie. Maj¹c
na uwadze wiele niekorzystnych czynników
œrodowiskowych, dodatkowa suplementacja
olejem z wiesio³ka wydaje siê niezwykle
korzystna, szczególnie w przypadku osób z
nadwaga, chorobami serca i uk³adu kr¹¿enia,
zagro¿onych schorzeniami nowotworowymi,
cierpi¹cym na alergiê, bóle menstruacyjne,
migren¹, stany zapalne stawów.
Tak¿e dodatkowe przyjmowanie kwasów
Omega 3 i CLA stwarza mo¿liwoœci poprawy
naszego zdrowia. Kapsu³ki z olejem Omega-3 to
niezwykle cenny dodatek do diety osób
stroni¹cych od spo¿ywania ryb. Ju¿ 2g tego
cennego t³uszczu mo¿e wywrzeæ pozytywny
wp³yw na stan naszego zdrowia, poprawiæ
kondycjê, zwiêkszyæ wydolnoœæ naszego serca.
Ci którzy mêcz¹ siê z nadwag¹, powinni
rozwa¿yæ suplementacjê preparatami CLA. To
obecnie jeden z najbardziej skutecznych
preparatów wspomagaj¹cych redukcje tkanki
t³uszczowej, wykazuj¹c przy tym wybitne
dzia³anie prozdrowotne. Zatem pamiêtajmy,
t³uszcze nie musz¹ zabijaæ, mog¹ tak¿e leczyæ i
uzdrawiaæ.
Dobre i z³e hormony
Zawarty w oleju z wiesio³ka GLA sprzyja
wytwarzaniu w organizmie specjalnych
hormonów tkankowych zwanych
prostoglandynami (PG), które odpowiadaj¹ m.in.
za funkcjonowanie uk³adu kr¹¿enia, zdrowie
stawów, p³odnoœæ, podatnoœæ na alergiê oraz
nowotwory. Co ciekawe, wiele prostoglandyn
wytwarzanych w organizmie mo¿e wykazywaæ
zupe³nie przeciwstawne w³aœciwoœci. Jedne z
nich dzia³aj¹ prozdrowotnie, inne chorobowo, jak
w przypadku prostoglandyn PG1 i PG2.
Pierwsze dzia³aj¹ przeciwzakrzepowo i
przeciwzapalnie, hamuje reakcje nowotworowe i
nadmierna kurczliwoœæ naczyñ krwionoœnych. Z
kolei prostoglandyny PG2 nasilaj¹ powstawanie
zmian mia¿d¿ycowych i zakrzepowych,
wyzwalaj¹ reakcje zapalne i alergiczne oraz
przyspieszaj¹ rozrost nowotworów, szczególnie
w obrêbie gruczo³u sutkowego, jelita grubego i
prostaty. To jaki rodzaj prostoglandyn dominuje w
organizmie zale¿y miedzy innymi od sk³adu
kwasów t³uszczowych w diecie. GLA to jeden z
najwa¿niejszych zwi¹zków wp³ywaj¹cych na
Dariusz Szuka³a
odwiedŸ nas w Internecie:
AGENCJA
PROMOCJI
ZDROWIA
www.apz.pl
wiedz zdrowo!
Na ca³ym œwiecie oferuje siê kilkaset najró¿niejszych diet odchudzaj¹cych. Wiêkszoœæ z nich pozwala w
krótkim czasie pozbyæ siê kilku zbêdnych kilogramów. Problem jednak w tym, ¿e sukces nigdy nie jest
trwa³y, waga powraca z nawi¹zk¹ a cia³o w szybkim tempie traci na fizycznej atrakcyjnoœci.
ODCHUDZANIE
PRZEMYŒLANE
Wiêkszoœæ “cudownych” kuracji odchudzaj¹cych
praktykowania ubogokaorycznej diety,
przemiana materii mo¿e spaœæ o dalsze 10-
15%. Ponadto, w czasie niedo¿ywienia, w
organizmie pojawia siê uczucie zmêczenia,
ospa³oœci, które ma zniechêcaæ do
podejmowania aktywnoœci fizycznej. To
miêdzy innymi z tego powodu wiele osób
odchudzaj¹cych ma spore trudnoœci ze
znalezieniem motywacji do systematycznych
æwiczeñ
Mimo, i¿ zasadnicz¹ lini¹ obrony organizmu przed
utrat¹ t³uszczu jest hamowanie tempa przemiany
materii, to jednak w warunkach kryzysu istotn¹ rolê
dogrywaj¹ tak¿e inne mechanizmy obronne.
Nastêpuje miedzy innymi wzrost aktywnoœci
nie wnosi ¿adnych pozytywnych efektów, a jedynie
tycie i utrudniaj¹cych odchudzanie. Zmiany
zaostrza problem nadwagi. Zasadniczym celem
zachodz¹ tak¿e na poziomie uk³adu
nowatorskich rozwi¹zañ dietetycznych jest
enzymatycznego. Typowym przyk³adem jest enzym -
gwa³towny i niespodziewany atak na proces
lipaza lipoproteinowa, którego iloœæ gwa³townie
utrwalonego latami metabolizmu. Pomys³odawcy
wzrasta w stanie zagro¿enia. Enzym ten miêdzy
doskonale wiedz¹, ¿e skuteczna dieta odchudzaj¹ca
innymi nasila odk³adanie tkanki t³uszczowej udowo-
musi wywo³aæ szok metaboliczny, by zadzia³aæ
poœladkowej
w³aœciwe. Tak – dzia³a, ale tylko do czasu. Organizm
.Ponadto, jak wynika z badañ, w okresie
w szybkim tempie dostosowuje siê do nowych
odchodzenia od przyjêtego programu odchudzania
warunków egzystencji i w ramach nasilonego
nastêpuje tak¿e wzmo¿ony proces ró¿nicowania siê
kryzysu uruchamia z³o¿ony system obrony:
nowych komórek t³uszczowych, które w nastêpnej
[
zani¿a przemianê materii
kolejnoœci pobudzaj¹ swój rozrost przysparzaj¹c
dalszych problemów
[
zmniejsza udzia³ energech³onnej tkanki
miêœniowej
[
nasila magazynowanie rezerw t³uszczowych
zapewniaj¹cych przetrwanie
Jak¹ wiêc przyj¹æ strategiê?
Dieta odchudzaj¹ca nie powinna drastycznie
zmieniaæ dotychczasowego sposobu ¿ywienia.
Drastyczne odchudzanie daje szybki, wyraŸny
Wszelkiego rodzaju dzia³ania powinny byæ
efekt. Niestety, najczeœciej masa cia³a obni¿a siê
wprowadzone etapami, by nie wywo³aæ w organizmie
kosztem spadku masy miêœniowej, natomiast iloœæ
stanu kryzysowego. W pierwszej kolejnoœci nale¿y
t³uszczu nie ulega zmianie lub podwy¿sza siê. W
uœwiadomiæ sobie liste b³êdów a nastêpnie
efekcie waga spada, ale procent ot³uszczenia
systematycznie pracowaæ na wykszta³towaniem
wzrasta. W ten sposób osoba odchudzaj¹ca siê
nowych nawyków ¿ywieniowych. Nie nale¿y równie¿
pomimo utraty kilku kilogranmów, paradoksalnie
doszukiwaæ siê przyczyn swojej nadwagi w samej
staje siê bardziej oty³a. Wraz z utrat¹ masy
kalorycznoœci po¿ywienia. Nadmiar kalorii w diecie,
miêœniowej, nastêpuje spowolnienie przemiany
to obecnie jedna z rzadszych przyczyn nadwagi.
materii. W ci¹gu pierwszej doby drastycznego
Znacznie powa¿niejszym czynnikiem jest brak
ograniczenia kalorii tempo metabolizmu obni¿a siê o
regularnoœci od¿ywiania, nieodpowiednia jakoœæ
15-30%, a po up³ywie dwóch trzech tygodni
¿ywnoœci oraz brak nale¿ytej aktywnoœci fizycznej. Z
hormonów i neuroprzekaŸników przyspieszaj¹cych
Plik z chomika:
pthe
Inne pliki z tego folderu:
Wstęp do Żywienia Optymalnego.doc
(87 KB)
2008_02_warzywa_i_ich_drugie_zycie.pdf
(502 KB)
2005_05_diety_optymalnej.pdf
(309 KB)
11_2005_zywienie_w_nowotworowej.pdf
(1526 KB)
8_2004_zawartosc_wybranych_skladnikow.pdf
(2206 KB)
Inne foldery tego chomika:
energie medytacje itp
Filmy
trenowanie ciała
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin