Palmy mocno z zielone z kiełków i ogórków
jeden długi ogórek wąż, spora garść kiełków dyni, opakowanie ziarnistego twarożku, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta soli, kilka liści sałaty do dekoracji
Ogórka myję i skrawam z niego skórę pasami wzdłuż, tak by zostawić pasy o szerokości około 1 cm - po obraniu ogórek powinien być w paski. Następnie kroję ogórka na kawałki o długości około 3-4 cm. Z każdej z jednej strony łyżeczką wydłubuję środki, tak by uzyskać coś w rodzaju bardzo głębokiej miseczki. Do każdego wydrążonego kawałka nakładam odsączone lekko twarożku i wpycham w niego kiełki, w taki sposób, by przypominały palmy. Kawałki ogórka układam na talerzu i dekoruję wokół pokrojoną na cienkie paski sałatą. Gotową potrawę delikatnie solę i pieprzę. Smakuje wybornie z razowym chlebem.
Papryka sałatkowa
papryka czerwona 1 kg, cebula biała 0,5 kg zalewa: ocet 0,5 szklanki, pieprz 5 ziarenek, liść laurowy 3 sztuki, ziele angielskie 3 sztuki, cukier 5 łyżek, sól 1 łyżka
Paprykę pokroić w paski, a cebule w plastry. W garnku zagotować składniki zalewy i dodać 3 szklanki wody. Do wrzącej zalewy przełożyć pokrojone warzywa i gotować na wolnym ogniu 10 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Paprykowe miseczki z ziołową sałatką
4 czerwone papryki (symetryczne, o równym dnie, by stały bez problemu), 2 jajka ugotowane na twardo, 4 łyżki kukurydzy z puszki, 4 łyżki ugotowanego drobnego makaronu lub ryżu, ogórek sałatkowy, 10 dag twardego sera żółtego (np. edamski), mały pęczek koperku, mały pęczek szczypiorku, kilka listków lubczyku, malutki pęczek bazylii, kilka gałązek świeżego majeranku lub szczypta suszonego, sól, pieprz, szczypta kurkumy, 4 łyżki majonezu (np. Kieleckiego)
Wyszorowanym paprykom cienko ścinamy wierzchy, wydrążamy gniazda nasienne, odstawiamy papryki do odsączenia. Myjemy i obieramy ogórka i cebulę. Ogórka, cebulę, jajka ugotowane na twardo i ser, ścieramy na dużych oczkach tarki. Czapeczki papryk kroimy w małe kosteczki. Wszystkie zioła drobno siekamy. Kukurydzę odsączamy. Łączymy ogórka, ser, paprykę, jajka, kukurydzę, makaron (ryż), zioła, doprawiamy do smaku, dodajemy majonez, mieszamy. Napełniamy sałatką wydrążone papryki. Dekorujemy listkami dowolnych ziół.
Pasta fredda
na 4 porcje
250 g makaronu, mozzarella, puszka tuńczyka w oliwie, pomidor, garść rucoli, 10 oliwek, łyżka kaparów, oliwa, balsamico, sól, pieprz
Makaron ugotować al dente, schłodzić w zimnej wodzie, osączyć i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Pomidora, mozzarellę, oliwki pokroić, wymieszać pozostałe składniki sałatki. Połać 2-3 łyżkami oliwy i 1 łyżką balsamico. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Pasta/sałatka fasolowo-grzybowa
puszka czerwonej fasoli, garść marynowanych pieczarek, pół małej, czerwonej papryki (świeżej), natka pietruszki, sól, pieprz, ocet.
Pieczarki i fasolę kroimy w kostkę, pietruszkę siekamy. Mieszamy wszystkie składniki. W wersji pasta: wszystko poza octem miksujemy z łyżką oliwy.
Pasta serowa,
ser biały [mielony], zielony groszek [konserwowy], kukurydza [konserwowa], różne kiełki, jajko na twardo [rozgniecione], rzodkiewka [starta na tarce], majonez, keczup.
Wszystkie składniki mieszamy razem.
Pekińska
na 6 porcji
1 kapusta pekińska, 2-3 pomidory, 1 ogórek zielony, 1 duża papryka (czerwona lub żółta lub zielona - do wyboru), pęczek rzodkiewek, 1 puszka groszku zielonego lub kukurydzy, (co kto lubi), 1 pojemnik śmietany (250g), 1 słoik majonezu (250g), 1 musztarda (dosyć ostra) przyprawy: sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie, 2 jajka ugotowane na twardo
Wszystkie warzywa obrać i umyć, a następnie pokroić: -kapustę pekińską poszatkować -pomidory w kostkę -ogórek zielony w kostkę -rzodkiewkę w kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać, dodać puszkę groszku lub kukurydzy, ewentualnie i to i to i ponownie wymieszać. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos do sałatki (musi być dobrze przyprawiony, gdyż warzyw w ogóle nie przyprawiamy). Mieszamy cały pojemnik śmietany, majonezu i musztardy z dwoma łyżkami ketchupu, doprawiamy do smaku, a następnie polewamy nim sałatkę po wierzchu (nie mieszamy!). Tak przygotowaną sałatkę przybieramy pokrojonym w cząstki jajkiem. Wstawiamy do lodówki, a następnie schłodzoną podajemy na stół.
Pekińska lucerna
1 kapusta pekińska, 20 dag lucerny (wykiełkowanej), 8 pomidorków małych, 10 kulek mozzarelli (małych), 1 puszka kukurydzy, sos paprykowy i pieprz
Kapustę kroimy na drobno, dodajemy przekrojone na pół pomidorki, puszkę kukurydzy, mozzarellę i lucernę. Całość mieszamy z sosem paprykowym (np. Knora) i dodajemy pieprzu. Podawać lekko schłodzone.
Pesto oliwkowo-kaparowe
1 i 1/2 szklanki zielonych oliwek bez pestek, 2 łyżki kaparów odsączonych z zalewy, spora garść listków bazylii, 1/2 szklanki oliwy extra vergine, 1/3 szklanki świeżo startego parmezanu, świeżo zmielony czarny pieprz
Dokładnie zmiksuj oliwki, kapary, bazylię i ser. Dodaj oliwę, wymieszaj i przypraw pieprzem.
Porcja dla 6 osób:
4 duże, dojrzałe pomidory, 1 duży bakłażan, 1 opakowanie sera halumi, 1 łyżka suszonego tymianku, 2 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, papryczka Espelette, cukier, sól, pieprz
Na blasze rozłożyć papier do pieczenia a na mim pokrojone w grube plastry pomidory i bakłażan. Pomidory skropić oliwą, oprószyć odrobiną cukru, soli, pieprzu, oraz poszatkowanym czosnkiem. Plastry bakłażana posmarować oliwa i posolić. Piec w nagrzanym do 150°C piekarniku przez około godzinę lub do momentu, gdy pomidory przestaną puszczać sok, a bakłażan się przyrumieni. Gdy warzywa są już gotowe usmażyć na suchej patelni pokrojony na grube plastry ser halumi. Na talerzu układać plaster bakłażana, 2 plastry sera i 3 plastry pomidorów. Oprószyć wszystko papryczką oraz tymiankiem, skropić przygotowanym vinaigrette z octu balsamicznego i oliwy z dodatkiem szczypty soli, cukru i pieprzu. Podawać natychmiast.
PIECZONY KRÓL
plasterki rostbefu, łącznie ok. 25 dag, 5-6 sztuk niedużych ziemniaków, 1/3 kieliszka białego wytrawnego wina, 2 łyżki oliwy, sos vinaigrette, 5 ogórków konserwowych, 1 cebula, sól, pieprz
Gotujemy ziemniaki w mundurkach. Po ostygnięciu i obraniu ze skóry, kroimy na niezbyt grube plasterki. Solimy i pieprzymy. Następnie zalewamy winem i oliwą w takiej ilości, aby dobrze nasiąkły. Korniszony kroimy w drobną kostkę. Z cebuli skrawamy kilka cienkich krążków. Na środku półmiska układamy ziemniaki. Okładamy je wokół plasterkami mięsa. W miejscu, gdzie ziemniaki stykają się z mięsem, sypiemy kostkę korniszonów - na całym obwodzie. Całość skrapiamy sosem vinaigrette. Na wierzchu ziemniaków układamy pojedyncze krążki cebuli.
Piekło w gębie
na 2 porcje
puszka sardynek z warzywami w sosie pomidorowym, średni pomidor, ćwierć czerwonej cebuli, sok z połowy cytryny, czubata łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki bazylii, łyżeczka imbiru, łyżeczka sosu sojowego, papryczka chili, natka pietruszki
Sardynki odsączamy z nadmiaru sosu, dodajemy pomidor pokrojony w kostkę i drobno posiekana cebulę. Sporządzamy sos: rozpuszczamy cukier w soku z cytryny, dodajemy bazylię, imbir, sos sojowy i drobno posiekaną papryczkę. Polewamy sosem sałatkę. Posypujemy natką pietruszki. Piekło w gębie!
Piersi kurczaka na świeżym szpinaku z malinami
Piersi kurczaka: 2 piersi, skórka z jednej cytryny, 1/2 ostrej papryczki lub chilli (może być mniej lub więcej w zależności od stopnia zahartowania), 4 łyżki oliwki, 3 łyżki świeżego rozmarynku (2 łyżki suszonego), 1 łyżka soku z cytryny Surówka: 400g – 500g świeżego szpinaku, natka pietruszki, szalotka, kilka malin, olej z orzechów włoskich albo laskowych, ocet winny o smaku malinowym, sól, świeżo zmielony pieprz
Piersi umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Cytrynę dokładnie umyć w gorącej wodzie i ściągnąć z niej skórkę specjalnym nożykiem lub zetrzeć na tarce. Papryczkę pokroić w paseczki. Wyżej wymienione składniki połączyć ze sobą i wymieszać. Piersi kurczaka zalać marynatą i odstawić do lodówki na 4 godziny. W międzyczasie, tzn. jakieś 1/2 godziny przed smażeniem piersi, przygotować surówkę. Szpinak dokładnie umyć. Oderwać ogonki. Osuszyć. Duże liście porwać na kawałki. Cebulę pokroić na piórka. Natkę pietruszki drobno posiekać. Przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, olejem z orzechów włoskich i octem winnym o smaku malinowym. Wyjąć z lodówki zamarynowane piersi kurczaka. Na gorącą patelnię wlać marynatę. Smażyć w niej piersi 6 – 8 minut (w zależności od grubości piersi) z każdej strony. Usmażone piersi posolić i pokroić w plasterki. Ułożyć na szpinaku i ozdobić malinami. dodatkowe informacje Surówkę ze szpinaku jadam również solo tzn. bez piersi, ale za to przyozdabiam ja orzechami włoskimi ( 3–4 orzechów na osobę).
Pijany kurczak
2 podwójne piersi z kurczaka, 1 puszka ananasów, słoiczek śliwek w occie, płatki migdałowe (połowa dużej paczki albo ile kto lubi), brandy (na pewno 250 ml albo odrobinę więcej), majonez, sól, pieprz, masło, olej
Surowe piersi pokroić w kostkę, włożyć do plastikowego pojemnika albo miski, zalać brandy (tak, by przykryła mięso). Zamknąć, wstawić do lodówki, na co najmniej pół dnia. Można raz czy dwa przemieszać. Mięso usmażyć, wystudzić. Płatki migdałowe smażyć na maśle aż do ich dość silnego zrumienienia. Wystudzić. Część odłożyć do dekoracji. Ananasa osączyć z soku, pokroić w kostkę (kupuję zawsze te plastrowane, bo gotowe krojone, to jednak gorszy gatunek i robią z sałatki paciaję). Śliwki wydrylować, pokroić wzdłuż na ćwiartki. Część zostawić do dekoracji. Dodać odrobinę majonezu, wszystko delikatnie wymieszać (śliwki są miękkie, mogą się rozpadać). Majonezu ma być tyle, żeby "wymazać" składniki a nie je w nim utopić. Przyprawić solą i pieprzem. Przybrać migdałami i śliwkami. dodatkowe informacje Sałatka ma kolor śliwkowo-majonezowy, wygląd jest więc na pierwszy rzut oka - dyskusyjny.
Pikantna sałatka ogórkowa z olejem sezamowym
4 ogórki o cienkiej skórce, papryczka chilli, pół pęczka cienkiego szczypiorku sos: łyżeczka cukru, łyżeczka soli, 4 łyżki octu winnego, 2 łyżki oleju sezamowego
Ogórki myję, osuszam i kroję za pomocą obieraczki do ziemniaków na cieniutkie i długie plastry. Papryczkę rozcinam, usuwam nasionka i kroję na bardzo cienkie paski. Wszystkie składniki marynaty mieszam ze sobą bardzo dokładnie. Ogórki mieszam z papryczką, zalewam marynatą i wstawiam do lodówki na pół godziny. Przed podaniem posypuję drobno posiekanym szczypiorkiem.
Pikantna sałatka z makaronu ryżowego z kurczakiem
25 dag makaronu ryżowego, 25 dag piersi kurczaka, szklanka ugotowanego groszku, 4 ząbki czosnku, 3 łyżki sosu rybnego, 4 łyżki sosu sojowego, 2 cebule, 4 łyżki oleju, 1 łyżeczka cukru, sok z cytryny, 1 papryczka chilli, świeżo zmielony czarny pieprz, ewentualnie sól do podania: garść posiekanych orzeszków ziemnych, garść listków kolendry (można zastąpić natką pietruszki)
Makaron ryżowy zalej gorącą wodą, wymieszaj, przykryj i odstaw na czas podany na opakowaniu. Następnie dokładnie odcedź. Umytą i osuszoną pierś kurczaka pokrój na cienkie plastry. Przełóż do miseczki, zalej sosem sojowym, wymieszaj, odstaw na bok. Cebule obierz i pokrój na bardzo cienkie piórka. Obrane ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki. Chilli przekrój wzdłuż na pół, usuń nasionka, drobno posiekaj. W woku lub dużej patelni silnie rozgrzej olej, wrzuć czosnek i cebulę, smaż cały mieszając przez minutę. Dodaj kurczaka i smaż 2-3 minuty, nie przerywając mieszania. Dodaj sos rybny, sok cytrynowy, chilli oraz pieprz, wymieszaj i smaż na średnim ogniu następne 2 minuty. Zestaw z ognia, dodaj groszek, wymieszaj. Ostudź sałatkę do temperatury pokojowej. Przed podaniem wymieszaj, udekoruj orzeszkami i listkami kolendry. Dodatkowe informacje Sałatkę można przechowywać kilka godzin w lodówce. Przed podaniem należy ją wyjąć na kilkanaście minut, najsmaczniejsza jest, bowiem w temperaturze pokojowej.
Pikantna sałatka z marynowanym selerem
słoik marynowanego selera, słoik marynowanych cebulek, 30 dag żółtego sera, puszka kukurydzy, 6 łyżek majonezu, świeżo zmielony czarny pieprz, łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
Odsączam z zalewy selera, cebulki i kukurydzę. Ser kroję na kostkę o boku 1 cm. W misce układam warstwy: kukurydzy, cebulek, selera i sera. Wyrównuję wierzch, smaruję majonezem, posypuję świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki. Wstawiam do lodówki na 30 minut. Smakuje dobrze z białym pieczywem.
Pikantna surówka z kapusty
Vinaigrette: 1 1/2 łyżki winnego octu, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy Dijon...
bibliotekaprzechlewo