Łódki Pippi
4 kolorowe papryki o wydłużonym kształcie, jabłko, łyżka kukurydzy z puszki, kawałek pora, pomidor, łyżka posiekanych orzechów, 15 pomidorków koktajlowych lub małych rzodkiewek do dekoracji, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz
Paprykę umyć, przekroić wzdłuż, usunąć nasiona. Umyte jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Por drobno pokroić, pomidor umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Jabłko, por i pomidor wymieszać z kukurydzą, przyprawić. Napełnić sałatką połówki papryki, polać jogurtem przyprawionym solą i pieprzem. Na każdej łódeczce umieścić wioślarzy z pomidorków koktajlowych lub rzodkiewek. Wiosła można zrobić z paseczków papryki.
Łódki w tonacji zieleni
4 gruntowe, większe ogórki i 1 mniejszy, niepełna szklanka świeżego, młodego groszku, szklanka poszatkowanej drobno kapusty pekińskiej, pęczek szczypiorku - pokrojony drobno, 2 łyżki posiekanej drobniutko melisy, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany, sól, pieprz
4 ogórki myjemy, obieramy cienko, przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy łyżką gniazda nasienne. 5-go, mniejszego ogórka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łączymy w misce ogórka, poszatkowaną kapustę pekińską, groszek, szczypiorek, melisę, majonez, śmietanę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Nakładamy farsz do miseczek ogórkowych. Podajemy na listkach sałaty, z dodatkiem np. świeżutkiej bułeczki z masłem. Świetna, zdrowa i niskokaloryczna przekąska na ogrodowe przyjęcie przy grillu. Jeśli ogórki nie mają zbyt dużych nasionek, to zamiast 5-tego, można zetrzeć do sałatki wydrążone środki.
Łódki z awokado z sałatą - roszponką i serem gorgonzola oraz sosem vinegret.
Do łupinek można włożyć oprócz pokrojonego awokado, dowolne składniki na sałatkę: suszone pomidory, białą mozzarellę w kulkach, łososia wędzonego, mascarpone, gotowanego kurczaka, krewetki, smażony boczek czy figi.
Łódki z cukinii
4 cukinie, szklanka ryżu ugotowanego na sypko, łyżka masła, 15 dag pieczarek lub grzybów leśnych (najlepiej maślaków), 2 mięsiste pomidory, łyżeczka świeżego lub ćwierć łyżeczki suszonego tymianku, cytryna. Sos: łyżeczka musztardy, 3 łyżki oleju, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, cukier, pieprz i sól
Składniki sosu wymieszać, przyprawić do smaku. Cukinie umyć, na 8 min włożyć do lekko gotującej się posolonej wody, przełożyć na sitko, przelać zimną wodą i osuszyć. Przekroić wzdłuż na połówki, wydrą-żyć miąższ z nasionami. Sparzone pomidory obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, posiekać, skropić sokiem z cytryny. W miseczce wymieszać ryż z łyżką stopionego masła, kawałkiem zblanszowanej skórki otartej z cytryny, pieczarkami, pomidorami i tymiankiem. Przyprawić solą i pieprzem. Napełnić farszem połówki cukinii, polać sosem. Podawać schłodzone. 100 g - 70 kcal
Łódki z cykorii
Składniki na 16 sztuk
2 cykorie, 20 dag wędzonego łososia, 2 szalotki, 2 dag posiekanego kłącza imbiru, papryczka chilli, kilka plasterków i sok z 1 cytryny, łyżka posiekanej natki pietruszki, oliwa, sól, pieprz
Szalotki obrać, drobno posiekać. Papryczkę chilli umyć, oczyścić z pestek, posiekać. Łososia drobno posiekać. Dodać imbir, szalotkę, papryczkę chilli, natkę pietruszki, sok z cytryny i kilka kropli oliwy, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Cykorię podzielić na listki, opłukać, osuszyć. Listki wypełnić farszem z łososia, przybrać plasterkami cytryny, schłodzić w lodówce.
na 4 porcje
2 szalotki, papryczka chilli, 20 dag wędzonego łososia, łyżeczka posiekanego imbiru, łyżka posiekanej natki pietruszki, sok wyciśnięty z jednej cytryny, kilka plasterków cytryny, oliwa, sól, pieprz, 4 cykorie
Szalotki obierz, posiekaj. Papryczkę oczyść z pestek, posiekaj. Łososia pokrój w drobną kosteczkę, dodaj imbir, szalotkę, papryczkę chilli, natkę, łyżkę oliwy i sok wyciśnięty z cytryny, sól i pieprz do smaku, wymieszaj. Z cykorii odetnij gorzką końcówkę (ok. 1/4 kolby). Resztę podziel na listki, opłucz, osusz dokładnie. Listki wypełnij sałatką z łososia. Udekoruj plasterkami cytryny i natką.
Łódki z cykorii z krewetkami
4 kolby cykorii, 2 pęczki szczypiorku, 40 dag krewetek (królewskich lub koktajlowych), kilka gałązek koperku, 300 ml naturalnego jogurtu, 100 ml gęstej kwaśnej śmietany, 2 łyżki keczupu, sól, pieprz, 3-4 łyżki soku z cytryny
Cykorie umyj, wykrój gorzki głąb, liście przykrój do jednakowej długości. Szczypiorek podziel na pojedyncze źdźbła i włóż je na 15 sekund do wrzątku. Odcedź, przelej zimną wodą. Do łódeczek z cykorii włóż osączone krewetki, każdy liść przewiąż w kilku miejscach pasemkami szczypiorku. Przygotuj sos koktajlowy: jogurt (możesz też częściowo zastąpić jogurt majonezem), wymieszaj ze śmietaną i keczupem, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Połącz z posiekanym koperkiem. Podawaj do łódeczek z cykorii.
Łódki z cykorii z kurczakiem
4 duże cykorie, 1/2 kg mielonego mięsa kurczaka, 10 dag mrożonego groszku, jajko, 15 dag sera feta, cebula, 1/4 szklanki bulionu drobiowego, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, tłuszcz do formy
Cykorie przekroić na pół, opłukać, usunąć głąbiki. Wyjąć kilka listków ze środka kolby, posiekać. Cebulę obrać, posiekać, następnie zeszklić na oliwie wraz z cykorią i cebulą, dodać mięso, przyprawić solą i pieprzem. Przesmażyć, lekko ostudzić. Groszek przelać na sicie wrzątkiem, osączyć. Mięso wymieszać z jajkiem, fetą i groszkiem. Łódeczki z cykorii wypełnić farszem. Przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia, podlać bulionem. Zapiekać 30 minut w temperaturze 180°C.
Łódki z cykorii z serem i karmelizowanymi orzechami
PRZYGOTOWANIE 20 minut składniki na 6 porcji
2 kolby czerwonej lub zielonej cykorii, 150 g sera pleśniowego, np. Rokpol, 1/2 kubka gęstej śmietany, garść orzechów włoskich (połówek), 8 łyżek cukru na karmel
Cykorię umyj, rozłóż na listki. Ser rozgnieć widelcem, zmieszaj ze śmietaną i nałóż na listki cukinii. Cukier praż chwilę na patelni, dodaj 2 łyżki wody, dokładnie wymieszaj. Gdy cukier zacznie karmelizować, dodaj obrane orzechy, dokładnie zmieszaj z karmelem. Zmniejsz gaz do minimum i wykładaj orzechy na posmarowaną oliwą blachę. Gdy ostygną, rozłóż je do łódeczek z cykorii. Ozdób nitkami karmelu, jakie powstają przy jego zastyganiu. Nitki można „wyciągać" widelcem.
Łódki z cykorii z serem pleśniowym
20 minut. Ilość porcji: 6. Porcja: 286 kcal
2 kolby czerwonej lub zielonej cykorii; 150 g sera pleśniowego np. Rokpol; 1/2 kubka gęstej śmietany; garść orzechów włoskich (połówek); 8 łyżek cukru na karmel.
Cykorię umyj rozłóż na listki. Ser rozgnieć widelcem, zmieszaj ze śmietaną nałóż na listki cukinii. Cukier praż chwilę na patelni, dodaj 2 łyżki wody, dokładnie wymieszaj. Gdy cukier zacznie karmelizować dodaj obrane orzechy, dokładnie zmieszaj z karmelem. Zmniejsz gaz do minimum i wykładaj orzechy na posmarowaną oliwą blaszkę. Gdy ostygną wykładaj na łódeczki cykorii. Na koniec ozdabiając nitkami karmelu, jakie powstają przy jego zastyganiu. Nitki można "wyciągać" widelcem i wykładać na tą samą blaszkę.
4 strąki czerwonej papryki ok. 6 plastrów sera najlepiej wędzonego, kukurydza z puszki, ananas ok. 3 kręgi takiego z puszki jabłko szynka -pokrojona w kostkę trochę jogurtu naturalnego ogórek kiszony przyprawy sól pieprz... wykałaczki
Z papryki wykroić 6 krążków, tzn. wyciąć gniazdo i pokroić krążki o grubości hm ok. 1 cm trochę grubsze wybrać 6 największych resztę pokroić w kostkę. Resztę warzyw również pokroić w kostkę i wymieszać z odrobiną jogurtu i majonezu doprawić do smaku. Krążki papryki położyć na spodeczkach i wypełnić sałatką. W bok papryki wbić wykałaczkę i i nabić na nią przez środek plasterek sera w taki sposób będzie przypominać łódeczkę ps. sałatki można zrobić dużo więcej składniki podwoić i zrobić np. tylko dwie łódeczki, które położy się na stole wkoło miski z sałatką jako ozdoba.
bibliotekaprzechlewo