hartowanie.doc

(630 KB) Pobierz
Marek Jastrzębski

Marek Jastrzębski

126645

Inż. materiałowa

Sem. VI

Rok ak. 2006/07

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LABORATORIUM

Obróbki cieplnej

 

 

ćw. nr.  3

 

 

Temat: Hartowanie stali. Rodzaje hartowania

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.      Wstęp teoretyczny:

Celem hartowania jest uzyskanie struktury martenzytycznej (ewentualnie bainitycznej) o dużej

twardości, wytrzymałości i odporności na ścieranie, powodującej jednak znaczną kruchość i

naprężenia własne. Właśnie dla zmniejszenia nadmiernej kruchości i usunięcia naprężeń własnych

po hartowaniu stosuje się odpuszczanie.

Hartowanie   polega   na   austenityzowaniu   stali   w   temperaturze    i    czasie   potrzebnym   do maksymalnego rozpuszczenia składników stopowych w austenicie, a następnie na chłodzeniu stali z szybkością   większą  od   krytycznej,   dla   zapewnienia   przemiany   martenzytycznej.

Wyróżniamy następujące rodzaje hartowania:

- Hartowanie zwykle polega na ciągłym chłodzeniu przedmiotu w jednym środku chłodzącym od

temperatury austenityzacji do temperatury otoczenia.

Hartowanie stopniowe polega na chłodzeniu przedmiotu z przystankiem izotermicznym w dwóch

ośrodkach chłodzących. Od temperatury austenityzacji do temperatury nieznacznie wyższej od Ms

(20 ^ 40°C) szybkie chłodzenie zapewnia kąpiel solna umożliwiająca wyrównanie temperatury na

powierzchni i w środku przekroju przedmiotu. Po wyjęciu z kąpieli dochłodzenie przedmiotu do

temperatury otoczenia następuje najczęściej na powietrzu.

Wspólną   cechą   hartowania   zwykłego   i   stopniowego   jest   jednakowa   końcowa   struktura

martenzytyczna.

Hartowanie izotermiczne również polega na chłodzeniu przedmiotu z przystankiem i przeprowadza się je analogicznie jak hartowanie stopniowe. Różnica polega na wyższej temperaturze (250 - 350°C) i na znacznie dłuższym czasie przystanku zapewniającym przebieg przemiany bainitycznej. Hartowanie izotermiczne zapewnia minimalne naprężenia cieplne dzięki bardzo dokładnemu wyrównaniu, temperatury na przekroju i przemianie bainitycznej powodującej małe naprężenia strukturalne (izotermiczny przebieg i mniejsze różnice objętości właściwej niż przy przemianie martenzylycznej). Stosowanie zabiegu jest ograniczone do stali zwykłych o znacznych szybkościach krytycznych chłodzenia

Rezultatem hartowania izotermicznego jest struktura bainityczna (bainit dolny), co stanowi istotną różnicę w stosunku do poprzednich sposobów hartowania. Dlatego hartowanie izotermiczne, nazywane również bainitycznym, kosztem nieco mniejszej twardości i wytrzymałości zapewnia znacznie większą ciągliwość i udarność stali.

2.      Cel ćwiczenia:

 

Zapoznanie strukturami rodzajami hartowania oraz strukturami i właściwościami stali po hartowaniu.

 

3.      Przebieg ćwiczenia:

 

Do naszej dyspozycji otrzymaliśmy 4 próbki ze stali 40HM (42 CrMo 4):

- po hartowaniu ciągłym, chłodzona w wodzie

- po hartowaniu ciągłym, chłodzona w oleju

- po hartowaniu izotermicznym, z wytrzymaniem z Sn w T=350oC i t = 200 sek.

­- po hartowaniu izotermicznym, z wytrzymaniem z Zn w T=420oC i t = 600 sek.

Dla wszystkich próbek wykonane zostały mikroskopowe obserwacje struktur, następnie na wykresie CTP (dla obydwu rodzajów chłodzenia) naniesione zostały krzywe chłodzenia.

 

4.      Wyniki:

42 CrMo 4

Pow. x 800

Trawienie. Mi1Fe

OC: hartowanie z chłodzeniem w wodzie

Struktura: martenzytyczna

 

a)                                                          



 

 

 

 

 

 

 

 

b)

42 CrMo 4

Pow. x 800

Trawienie. Mi1Fe

OC: hartowanie z chłodzeniem w oleju

Struktura: martenzytyczna z wydzieleniami bainitu.

 



 

 

 

 

 

 

 

 

42 CrMo 4

Pow. x 800

Trawienie. Mi1Fe

OC: hartowanie  izotermiczne  z wytrzymaniem z Sn.

Struktura: bainityczna.

 



c)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

d)



42 CrMo 4

Pow. x 800

Trawienie. Mi1Fe

OC: hartowanie  izotermiczne  z wytrzymaniem z Zn.

Struktura: bainityczna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wyniki pomiarów twardości:

Nr. próbki

Twardość HRC

1

60 [700 HV]

2

58 [660 HV]

3

38 [380 HV]

4

33 [330 HV]

 

 

 

 

 

 

 

Krzywe chłodzenia:

 

- dla chłodzenia ciągłego (próbka 1 i 2):

 

 

 

- dla chłodzenia izotermicznego (próbka 3 i 4)

 

350 oC, 38 HRC

420 oC, 33 HRC

 

5.      Wnioski:

 

W przypadku próbki chłodzonej w wodzie,  w strukturze widoczny jest sam martenzyt wraz z austenitem szczątkowym. Jest to struktura zgodna z wykresem CTPc. W drugiej próbce pojawiły się czarne igły, wyraźnie odróżniające się od reszty składników. Biorąc pod uwagę końcową twardość, wykreśliliśmy linię chłodzenia wchodzącą na zakres bainityczny. Zatem druga próbka obok martenzytu i austenitu szczątkowego, zawiera bainit. Wskazują na to również badania twardości, ponieważ bainit nie jest tak twardą strukturą jak martenzyt, stąd można tym tłumaczyć spadek twardości o 2 HRC w porównaniu z pierwsza próbką.

W hartowaniu izotermicznym, widać wyraźny spadek twardości w porównaniu z chłodzeniem ciągłym. Dzieje się tak dlatego, że uzyskany w ten sposób bainit cechuje się lepszą plastycznością kosztem wytrzymałości. Dalsze właściwości i struktura stali hartowanych izotermicznie wynikają z temperatury wygrzewania. Próbka 3. wygrzewana była w 350oC, co stanowi obszar powstawania bainitu dolnego, 420oC dla 4. próbki to zakres górnego bainitu. Bainit dolny jest twardszy od bainitu górnego, gdyż wydzielone węgliki są bardziej dyspersyjne – tym tłumaczyć można wyższą twardość próbki 3 od 4. W obydwu przypadkach przemiana czas wygrzewania był na tyle długi, że przemiana bainityczna zaszła do końca, dalsza szybkość chłodzenia nie ma już wpływu na końcową strukturę.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin