94
Przepisy kulinarne od Ewy
Spis treści
01.Wafle lodowe 1
02.Sernik kolorowy 2
03.Miodownik 2
04.Pyszne ciasto 3
05.Kruchy placek z morelami 4
06.Placek ze śliwkami 4
07.Ciasto bez jajek 5
08.Drożdżowe ciasto 5
09. Nadzienie do kurczaka pieczonego 6
10.Rafaello 7
11.Aniołek 8
12.Tort orzechowy 8
13.Pani Walewska 10
14.Królewiec 10
15.Placek królewski 11
16.Babeczki 12
17.Placek z orzechami 13
18.Biszkopt z masą z mleka zagęszczonego I 14
19.Biszkopt z masą z mleka zagęszczonego II 14
20.Dla Ali 15
21.Ciasto ananasowe 16
3 jajka
1 rozpuszczona, ostudzona margaryna
¾ szkl cukru
1 szkl mleka w proszku
½ olejku śmietankowego
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka, dalej ubijamy na puszystą masę.
Dodajemy margarynę i dokładnie mieszamy.
Do masy dodajemy mleko w proszku. Przekładamy wafle i wkładamy do zamrażarki.
I placek:
2 całe jajka
½ szkl. cukru pudru
½ szkl mąki pszennej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki czerwonego kiślu
½ miękkiej margaryny
Jaja ubić z cukrem, tłuszczem, dodać mąkę z proszkiem - na koniec kisiel. Wszystko mieszamy i wkładamy do prodiża wyłożonego papierem i wysypanego tartą bułką.
II placek:
Robimy identycznie jak pierwszy tylko zamiast kiślu dodajemy 2 łyżki kakao, pieczemy ok. 20 min.
SER:
1 kg sera
1,5 szkl cukru
7 jaj
1 budyń śmietankowy
½ masła
zapach pomarańczowy
Całe jajka wyrobić z cukrem, dodać przekręcony ser z masłem, budyń i zapach. Masę dzielimy na 2 części w obydwóch ciastach wycinamy 6 małych kółek /literatką/ i 1 duże /szklanką/, jeśli ciasto pieczemy w tortownicy.
Na dno ciasto kiślowe z kółkami ciemnymi i kładziemy ½ sera. Na ser kładziemy ciasto ciemne z kółkami czerwonymi na wierzch ser. Pieczemy ok. 50 min.
Polewamy polewą.
1 szkl. miodu
1 szkl cukru
25 dag tłuszczu /margaryna, smalec/
50 – 60- dag mąki
4 jajka
1 szklanka świeżej śmietany
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki przypraw korzennych
Miód rozpuścić po czym utrzeć z żółtkami, cukrem i rozpuszczonym tłuszczem. Sodę rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, wlać do rozcieranej masy. Dodać korzenne przyprawy, śmietanę, a następnie porcjami mąkę. Białka ubić na pianę, dodać do ciasta i delikatnie przemieszać. Ciasto nie powinno być gęste, masę wlewać do formy wysmarowanej tłuszczem /tym samym, który użyto do ciasta/. Piec na wolnym ogniu od 45 do 60 min.
Przechowywać w folii. Najsmaczniejsze po 3 dniach.
½ szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białko ubić na pianę, dodać cukier – ubić, dodać po 1 żółtku, dodać mąkę z proszkiem, piec około 15 – 20 minut – 200o
Krem:
½ litra śmietany 30 %
2 paczki Śnieżki
1 biała czekolada
2 ½ paczki wiórek kokosowych
Śmietanę rozgrzać z czekoladą, wystudzić, wsypać 2 Śnieżki, miksować aż zgęstnieje, wsypać wiórki, wlać na biszkopt, posypać wiórkami lub posypką.
15 dag mąki pszennej
15 dag masła
15 dag cukru
2 jajka
do posypania: 4 łyżki cukru pudru
Nadzienie:
50 dag moreli
Masło utrzeć do białości i połączyć z mąką. Jajka ubić z cukrem, dodać do ciasta i dokładnie wyrobić. Blachę wyłożyć ciastem na grubość 0,5 cm.
Morele umyć, osuszyć, usunąć z nich pestki, połówki owoców ułożyć na
cieście jedna przy drugiej, wypukłością do góry.
Placek piec 40-50 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 190oC.
Jeszcze gorący posypać cukrem pudrem.
70 dag śliwek
1½ szkl. mąki pszennej,
12,5 dag margaryny
1 żółtko
1 cukier waniliowy (1,6 dag)
1 łyżka cukru pudru
Mąkę i cukier puder posiekać z margaryną. Dodać 1 łyżkę zimnej wody, żółtko oraz cukier waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć je do lodówki na 1 godz., a następnie rozwałkować i wyłożyć nim formę do pieczenia, tak aby brzeg ciasta był podniesiony. Śliwki umyć, przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki. Połówki owoców ułożyć na cieście jedna przy drugiej (skórka do spodu).
Placek piec 40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 220oC.
Gorące ciasto posypać cukrem pudrem i pokroić na porcje.
/zagnieść 2 porcje/
3 szkl. mąki
1 kostka margaryny
1 szkl. śmietany
Zagnieść i włożyć do lodówki – najlepiej dziś na jutro.
Następnego dnia rozwałkować na grubość 0,5 cm. Posmarować jajkiem i posypać grubym cukrem.
szkl. mąki
1 kostka margaryny ( ½ kostki margaryny + olej + smalec)
14 łyżek cukru
2 szkl mleka /podgrzane/
10 dag drożdży
sól
Drożdże w misce rozkruszyć, dodać 2 łyżki cukru, garść mąki, trochę mleka – żeby było jak gęsta śmietana – pozostawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, wlać mleko /nie za ciepłe, aby nie zaparzyć drożdży/, dodać jajka rozbite z cukrem, trochę soli, na samym końcu dodać wyrośnięty rozczyn. Chwilę mięsić, dodać rozpuszczoną margarynę i jeszcze wyrabiać.
Zostawić do wyrośnięcia – aż podwoi swoją objętość. Wkładać podrośnięte do nagrzanego piekarnika.
1 KURCZAK
15 dag wątróbki drobiowej
15 dag pieczarek
pęczek pietruszki
mała cebulka
1 łyżka masła
1 jajko
1 mała bułka – namoczona w wodzie /odcisnąć/
szczypta gałki, sól, pieprz
Wątróbkę surową pokroić w kosteczkę, pietruszkę drobno posiekać, drobno posiekane pieczarki i cebulkę podsmażyć na oleju, lekko przestudzić, dodać do wątróbki i pietruszki, dodać masło utarte z żółtkiem, ubitą pianę z białka i bułkę – przyprawy do smaku – wymieszać. Jeśli będzie za rzadkie – dodać tartej bułki. Nadziać kurczaka. Jeśli nadzienia jest za dużo farsz nałożyć pod skórę.
Uwaga! Kurczaka należy zaszyć! i upiec.
Smacznego!
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1 łyżka octu
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając dodać żółtka i ocet. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej – wymieszać delikatnie. Upiec.
5 żółtek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
3 szklanki gorącego mleka
1 margaryna /lub ½ masła + ½ margaryny/
olejek śmietankowy
rum lub wódka
½ paczki migdałów w płatkach
5 żółtek utrzeć z 1 szklanką cukru, dodać 1 szklankę mąki, zmiksować, zalać 3 szklankami gorącego mleka – zagotować budyń.
Margarynę rozetrzeć do białości, dodać po łyżce ostudzony budyń, dalej miksować, dodać olejek śmietankowy, rum i ½ paczki migdałów w płatkach.
2 łyżki masła
2 paczki wiórek kokosowych
½ paczki migdałów w płatkach – do posypania
2 łyżki masła rozpuścić na patelni z 1 łyżką cukru pudru, dodać 2 paczki wiórek kokosowych – smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor. Wystudzić.
Biszkopt nasączyć /woda+rum+cytryna+cukier/. Położyć na biszkopt krem, masę z wiórek i posypać ½ paczki płatków migdałów.
Ciasto:
½ szklanki śmietany
½ szkl cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka amoniaku
Wszystko razem wymieszać.
ok. ½ kg mąki
½ kostki rozpuszczonej margaryny
Zagnieść ciasto i podzielić na 4 części. Upiec na blasze cieniutkie placuszki.
Masa:
3 szkl mleka
1 szkl cukru zagotować
1 margaryna
W rondlu rozetrzeć:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 cukry waniliowe,
1 szklanka śmietany
Wlać na gotujące mleko i ciągle mieszać do zagotowania.
Placki przekładać gorącą masą.
30 dkg mielonych orzechów
½ szkl tartej bułki
10 – 12 jajek
20 dag cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do tego zmielone orzechy, tartą bułkę, sok z cytryny, wymieszać, na końcu dodać pianę z białek i jeszcze leciutko wymieszać.
30 dag mąki
15 dag margaryny
4 żółtka
2 łyżki śmietany
10 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Zagnieść, podzielić na 2 części.
4 białka ubić z 30 dag cukru pudru.
Placki posmarować dżemem, białkiem, ułożyć orzechy, rodzynki
/1 szklankę/. Upiec
1 szkl mleka,
budyń śmietankowy
1 kostka masła,
¾ szklanki cukru
2 łyżki budyniu rozprowadzić z 2 żółtkami i ¾ szklanki cukru.
Mleko zagotować, zimnego nadlać troszkę do żółtek, aby lepiej wymieszać. Wlać wszystko do mleka i ugotować budyń.
Masło utrzeć, dodać ostudzony budyń, przełożyć placki.
Ciasto miodowe
40 dag mąki
2 łyżki miodu
...
Epimeteusz_11