Roladki rybne z grzybami.pdf

(46 KB) Pobierz
34420135 UNPDF
Roladki rybne z grzybami
Składniki
1 kg filetów świeżych (bez skóry) z białej morskiej ryby (soli,
halibuta lub dorsza), 20 dag chudego wędzonego boczku
w plastrach, tymianek (najlepiej świeży), sok z cytryny, przyprawa
do ryb, mąka do panierowania, olej do smażenia.
Nadzienie: około 50 dag borowików, koĽlarzy lub podgrzybków, łyżka masła, pół szklanki
śmietany, jajo, łyżka bułki tartej, po łyżce posiekanej natki pietruszki i szczypiorku, sól,
pieprz.
Sos kaparowy: 2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki), żółtko, po 2 łyżki
mąki i masła, 2 łyżki kaparów, sok i skórka otarta z połowy cytryny, sól, pieprz, szczypta
cukru
Sposób przyrządzania
Filety wypłukać, osuszyć na papierowym ręczniku, skropić cytryną, oprószyć przyprawą
do ryb, przykryć i wstawić do lodówki. Kapary zalać szklanką zimnej wody i odstawić.
Grzyby oczyścić, drobno posiekać, wyłożyć na rozgrzaną suchą patelnię i, mieszając,
smażyć, aż odparuje z nich sok. Następnie dodać masło i dusić. Miękkie grzyby zdjąć
z ognia, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z posiekaną zieleniną, śmietaną i jajem.
Zagęścić bułką tartą, posypać solą i pieprzem. Wyjąć filety z lodówki, pokroić na kawałki,
posmarować je warstwą farszu i zwinąć. Każdą roladkę owinąć plastrem boczku, spiąć
wykałaczką. Obtoczyć w mące i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Następnie przełożyć do brytfanki, posypać tymiankiem i wstawić na 10-15 min do
piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Od czasu do czasu polewać tłuszczem
z patelni. W czasie gdy roladki będą się piekły, przygotować sos. Z mąki i masła zrobić
jasną zasmażkę, rozprowadzić schłodzonym bulionem i, cały czas mieszając,
podgrzewać. Gdy sos zgęstnieje, dodać sok i skórkę z cytryny. Zdjąć sos z ognia,
zaciągnąć żółtkiem, dodać osączone kapary i przyprawić sos do smaku solą, pieprzem
i cukrem. Gotowy przelać do sosjerki. Do roladek rybnych bardzo pasują ogórki
małosolne oraz mieszanka sałat różnych gatunków i kolorów z pikantnym dressingiem.
(100 g - 120 kcal)
 
34420135.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin