Nigella świątecznie.doc

(3541 KB) Pobierz

SZNAPSOLADA

 

Nigella Lawson pisze: "Jak mogła bym się temu oprzeć? Znajoma poczęstowała mnie tym napojem o świetnej nazwie - była to oczywiści gorąca czekolada ze sznapsem miętowym."

 



Składniki

−WYSTARCZY NA 2 FILIŻANKI

500ml pełnotłustego mleka

100g gorzkiej czekolady dobrej jakości, drobno posiekanej

4 łyżeczki cukru

25ml likieru miętowego

−PRZYBRANIE

125ml bitej śmietany

3 miętowe cukierki w kształcie laski albo landrynki

 

Sposób przyrządzenia

Ubij śmietanę i odstaw. Podgrzewaj w rondlu na mały ogniu mleko z czekoladą, aż czekolada się roztopi.

Dodaj cukier, dobrze wymieszaj i podgrzej prawie do wrzenia, uważając, żeby płyn się w żadnym wypadku nie zagotował.

Zdejmij rondel z ognia, dodaj kieliszek likieru, wymieszaj i odstaw na czas kiedy będziesz kruszyć miętowy cukierek albo landrynki: potrzebne jest trochę różowych drobin, żeby ozdobić kubki z gorącą sznapsoladą.

Wlej sznapsoladę do kubków, na wierzch nałóż bitą śmietanę i posyp słodkimi okruchami.

Jeśli chcesz zrobić czekoladę miętową, ale bez alkoholu, zamiast kieliszka likieru miętowego dodaj kroplę lub dwie miętowej esencji.

 

 

 

 

CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

 

Ciastka te są pyszne, zdrowe, a do tego jeszcze kryją się w nich wspaniałe dodatki. Lekko kwaśna żurawina, która idealnie równoważy słodycz białej czekolady, oraz płatki dzięki, którym nasze wypieki są ciągnące w środku. Czy może być coś lepszego :)


Ciastka z żurawiną

Składniki

140g mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

75g płatków owsianych

125g miękkiego nie solonego masła

75g brązowego cukru

100g cukru pudru

1 duże jajko

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

75g suszonej żurawiny

50g drobno posiekanych orzechów włoskich

140g płatków białej czekolady lub białej czekolady startej na tarce

 

Sposób przyrządzenia

W misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól. Zmiksuj masło i cukier (dwa rodzaje) na gładką masę. Dodaj jajko i wanilię.

Połącz obie masy , dodaj delikatnie mieszając białą czekoladę, żurawinę i orzechy. Wstaw ciasto do zamrażalnika na 10−15 minut.

Łyżką uformuj z ciasta małe kulki i ułóż je na papierze do pieczenia. Przyciśnij każdą porcję ciasta widelcem, żeby była płaska.

Piecz w temperaturze 180 C przez 15 minut, aż ciasteczka staną się złociste.

Poczekaj, aż ciasteczka wystygną (przez 5 minut), potem delikatnie zdejmij je z blachy.

Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

 

 

PIERNIKOWE MUFFINKI

 

Dobrze jest czasem wypróbować takie przepisy jak ten wcześniej a, potem okresie Bożego Narodzenia − gdy jesteśmy zabiegani; przepis na piernikowe muffinki jak znalazł :)

 


Piernikowe muffinki
Składniki

250g mąki

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 1/2 łyżeczka mielonego imbiru

1 łyżeczka cynamonu

1/4 łyżeczki mielonych goździków

1 jajko

50g ciemnego brązowego cukru muscovado

50g jasnego brązowego cukru muscovado

150ml pełnotłustego mleka

1/4 łyżeczki octu balsamicznego

6 łyżek oleju

4 łyżki złotego syropu; możecie go zastąpić miodem

4 łyżki ciemnej melasy

 

Sposób przyrządzenia

Nastaw piekarnik na 200 C. Przygotuj formę to pieczenia muffinek, wysmaruj ją masłem i posyp bułką tartą.

W jednej misce wymieszaj mąkę, z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawami.

W drugiej misce wymieszaj jajko z cukrem, mlekiem, octem, olejem, syropem i melasą.

Płynną mieszankę wlej do miski z suchymi składnikami, wymieszaj wszystkie składniki dokładnie łyżką.

Gotowe ciasto przełóż do formy do pieczenia i piecz przez ok. 20 minut, albo do chwili kiedy muffinki będą złocisto brązowe.

 

 

 

 

CIASTO MIODOWE

 

Cudownie rozpływające się w ustach ciasto z delikatną nutką miodowo − piernikową, łatwe w przygotowaniu, doskonałe na Święta Bożego Narodzenia i nie tylko.

 

Składniki


Ciasto miodowe
−na ciasto

500g mąki

3 łyżeczki sody oczyszczonej

3 łyżeczka proszku do pieczenia

200g jasnego brązowego cukru

1 łyżeczka przyprawy do piernika

2 jajka

250g masła

300ml/500g złotego syropu; można go zastąpić miodem

300ml mleka

−na sos

3 łyżki brązowego cukru

2 łyżki białego cukru

50g masła

150g złotego syropu

125ml śmietany kremówki

 

Sposób przyrządzenia

Nastaw piekarnik na 190 C.

Umieść mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sodę i przyprawę do piernika w misce. W drugim naczyniu roztrzep jajka. W małym rondlu rozpuść masło z miodem, na małym ogniu, kiedy oba składniki połączą się dodaj mleko. Poczekaj, aż całość lekko ostygnie, zanim dodasz zawartość rondla do mąki z jajkami. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przelej do tortownicy i piecz 1 1/4 − 1 1/2 godziny.

 

Sos przygotuj w trakcie pieczenia ciasta.

Wsyp do rondla cukier, dodaj masło, złoty syrop i całość gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj śmietankę i gotuj jeszcze przez chwile. Gotowy sos przelej do małego dzbanka. Polewaj nim upieczone ciasto.

 

 

 

 

CIASTO CZEKOLADOWO − OWOCOWE

 

Wspaniałe, wilgotne, miękkie ciasto, pachnące pomarańczą o intensywnym piernikowym aromacie, który roznosi się po całej kuchni podczas pieczeni. Wszystkie świąteczne smaki i zapachy, zawarte w niewielkim kawałku ciasta.

 

Składniki

350g suszonych śliwek; drobno pociętych

250g rodzynek

125g suszonych porzeczek lub żurawiny

175g miękkiego masła

175g ciemnego cukru muscovado lub innego brązowego cukru


Ciasto czekoladowo-owocowe
175ml lejącego się miodu

125ml likieru kawowego

sok i skórka z 2−3 pomarańczy

1 łyżeczka przyprawy do piernika

2 łyżki kakao

3 jajka; roztrzepane

150g mąki

75g mielonych migdałów

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

Sposób przyrządzenia

Nastaw piekarnik na 150 C.

Wytnij z papieru do pieczenia koło wielkości tortownicy, ok. 20cm średnicy i pasek szerokości ok. 9cm. Papier będzie potrzebny do wyłożenia tortownicy. Boczny pasek musi wystawać ponad formę ok. 2−3cm.

W szerokim rondlu umieść owoce, masło, cukier, miód, likier kawowy, sok pomarańczowy i skórkę z pomarańczy, przyprawę do piernika i kakao. Doprowadź składniki do wrzenia i gotuj jeszcze przez ok. 10minut na wolnym ogniu, mieszając aż wszystkie składniki połączą się. Odstaw rondel na 30minut do ostudzenia.

Po upływie 30 minut, dodaj do rondla rozmącone jajka, mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia i sodę. Zmieszaj składniki drewnianą łyżką albo szpatułką, aż połączą się w jednolitą masę.

Gotową mieszankę przelej ostrożnie do przygotowanej wcześniej foremki. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 2 godziny. Ciasto powinno być gotowe kiedy jego wierzch będzie lśniący i lekko klejący. Jeśli włożysz patyczek, do środka ciasta, powinno być nadal lekko lepkie w środku.

Upieczone ciasto postaw w chłodne miejsce. Potem usuń foremkę i papier z pieczenia. Ozdób ciasto według własnego uznania gwiazdkami i brokatem.

 

 

GORĄCE ŚWIĄTECZNE CIASTO ZE ŚMIETANĄ

 

 

Składniki na ciasto

150g mąki


Gorące świąteczne ciasto ze śmietaną
100g brązowego cukru

2 łyżeczki mielonego imbiru

2 łyżeczki przyprawy do piernika

1 łyżeczka proszku do pieczenia

125ml pełnotłustego mleka

60ml oleju

1 jajko

500ml wrzącej wody

6 łyżeczek masła

−na śmietanę

ok.500ml śmietany kremówki

adwokatu według uznania

 

Sposób przyrządzenia

Nastaw piekarnik na 220 C. Wstaw wodę do zagotowania.

W misce wymieszaj mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, 1 łyżeczką imbiru, 1 łyżeczką przyprawy do piernika, mlekiem, olejem i jajkiem. Gotową masę wylej do foremki.

Wierz ciasta posyp brązowy cukrem, 1 łyżeczką imbiru i 1 łyżeczką przyprawy do piernika, tak by powstała chrupiąca kołderka. Na wierzch ułóż łyżeczką masło. Tak przygotowane ciasto zalej wrzącą wodą.

Ciasto piecz 30−40 minut. Po upieczeniu ciasto pozostaw na parę minut do ostygnięcia; zanim je podasz.

Śmietanę i adwokat umieść w misce i ubij. Gotową śmietanę podaj raziem z ciastem.

 

 

 

 

ŚWIĄTECZNA BRUKSELKA Z KASZTANAMI

 

" Nigella Lawson pisze: "To jest absolutnie podstawowa, bezdyskusyjna wersja moich bożonarodzeniowych brukselek. Mają być maślane i wymieszane z popękanymi kasztanami. Brukselka w tej wersji to wcielenie świąt. "


Świąteczna brukselka z kasztanami

Składniki

1,5kg brukselki

250g kasztanów pakowanych próżniowo lub z puszki

100g masła

świeżo starta gałka muszkatołowa

sól i świeżo zmielonypieprz do smaku

 

Sposób przyrządzenia

Zagotuj garnek wody na brukselkę, posól ją, gdy zacznie się gotować.

Odetnij z brukselki końcówki łodygi i usuń zewnętrzne, odstające liście. Większe brukselki natnij na krzyż od spodu, by gotowały się równie szybko jak pozostałe.

Grubo posiekaj albo rozkrusz kasztany, tak by każdy podzielić na 2−3 części. Nie muszą być w całości, ale też nie w drobnych okruchach. I tak się rozpadną, gdy trafią do masła.

Gotuj brukselkę na małym ogniu ok. 5 minut, po czym odcedź. Brukselka ma być zwarta i jędrna, nie rozgotowana.

Roztop masło − albo w garnku, w którym gotowała się brukselka, albo w żaroodpornym naczyniu, w którym podasz danie na stół − podgrzej w nim kasztany i wsyp odsączoną brukselkę. Dodaj świeżo startą gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku, starannie wymieszaj z masłem. Gotowe danie przełóż na ogrzany półmisek lub podaj w żaroodpornym naczyniu.

 

Nigella Lawson pisze: "Jakkolwiek wersja tego dania jest podstawowa, to jednak wariacji na ten temat jest sporo."

 

Robiąc BRUKSELKĘ Z PANCETTĄ, zaczynamy (przed dodaniem kasztanów) od podsmażenia 250g pancetty na 2 łyżkach oleju. Kasztany zmiękczamy później na tłuszczu pancetty (z dodatkiem 2 łyżek masła), a następnie dolewamy 60ml marsali, która po odparowaniu zmienia się w gęsty syrop. Na koniec wrzucamy do rondla brukselki, razem z dwiema garściami posiekanej natki pietruszki.

 

Do BRUKSELKI Z PEKANAMI kroimy w plasterki 4 grube albo 6 cienkich dymek i podsmażamy je na 2 łyżkach oliwy aromatyzowanej czosnkiem, zanim dodamy masło i kasztany, odsączoną , ugotowaną brukselkę i 100g uprażonych, posiekanych pekanów - zostawiamy jedynie garstkę orzechów, żeby całość posypać po wymieszaniu składników.

 

BRUKSELKĘ Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ przygotowujemy w ten sposób: wrzucamy 250g obranej pokrojonej zielonej fasolki szparagowej do rondla z gotującą się od minuty brukselką, a dalej postępujemy tak, jak w podstawowym przepisie, tylko dodajemy startą skórkę i sok z cytryny, kiedy brukselka z fasolką jest już wymieszana z masłem i kasztanami. Gdy sok w połowie odparuje, przekładamy wszystko na półmisek i polewamy łyżką najlepszej oliwy.

 

 

 

KUBECZKI CZEKOLADOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM

 

Oto domowa wersja czekoladowych przysmaków z odrobiną złotego gwiazdkowego blasku. Ich wykonanie nie jest ciężką pracą, tylko żmudną, a powtarzalna czynność ma właściwości terapeutyczne.

 


Kubeczki czekoladowe z masłem orzechowym
Składniki

BAZA

50g drobnego ciemnobrązowego cukru

200g cukru pudru

50g miękkiego masła

200g gładkiego masła z orzechów ziemnych

NADZIENIE

200g posiekanej mlecznej czekolady

200g posiekanej gorzkiej czekolady

jadalne złote guziki i gwiazdki do dekoracji lub inne dekoracje, jak złote drażetki albo czerwone, białe i zielone posypki do ciasta

48−50 papierowych foremek

 

Sposób przyrządzenia

Wymieszaj brązowy cukier, cukier puder, masło zwykłe i orzechowe albo ręcznie, albo przy użyciu miksera, na pastę o konsystencji piasku.

Uformuj ręcznie niewielkie dyski wielkości łyżeczki do herbaty i umieść jako bazę w 48 papilotach. Umieść je w zagłębieniach foremek na minimuffinki albo małe tartoletki o średnicy ok. 4,5 cm. Rozpłaszcz bazę na dnie każdej papierowej foremki najstaranniej jak możesz.

Rozpuść oba rodzaje czekolady bardzo delikatnie, czy to w żaroodpornej misce opartej na rondlu z małą ilością delikatnie wrzącej wody, czy w odpowiedniej misce w kuchence mikrofalowej.

Wymieszaj stopioną masę czekoladową, dosłownie chwilę ją przestudź i nałóż po jednej łyżeczce do każdej foremki, na cukrowy podkład.

Udekoruj środek każdej porcji złotym guzikiem, złotą gwiazdką albo czymś podobnym, według własnego uznania. Schładzaj w lodówce mniej więcej przez pół godziny i podawaj.

 

PRZY WCZEŚNIEJSZYM PRZYGOTOWANIU: Wypełnij foremki z dwudniowym wyprzedzeniem i przechowaj w zimnym miejscu luźno przykryte.

 

PRZY MROŻENIU: Wypełnij foremki i zamroź bez przykrycia, umieszczając je na blasze do pieczenia. Zamrożone zapakuj do sztywnego pojemnika. Odmrażaj przez noc na drucianej półce w lodówce.

 

 

 

 

DESER ŚMIETANKOWY Z AJERKONIAKIEM

 

Nigella Lawson pisze: "Eggnog Syllabub − sam w sobie, piętrzący się kremowo i wypełniający niebiańską lekkością filiżanki do espresso, jest po prostu wyjątkowy. Na pewno poczujesz smak wszystkich alkoholi."

 

Składniki


Deser śmietankowy z ajerkoniakiem
15 PORCJI PO 60ml − Jeżeli planujesz większe przyjęcie i potrzebujesz więcej porcji, zdubluj ilość składników, ale przygotuj krem w dwóch partiach

1 jajko

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

65g miałkiego cukru

3 łyżki burbona

3 łyżki ciemnego rumu

3 łyżki brandy

500ml śmietany kremówki

dużo świeżo zmielonej gałki muszkatołowej (ok. 1/3 gałki)

 

Sposób przyrządzenia

Wbij jajko do dużej miski, dodaj wanilię, cukier, burbon, rum i brandy oraz słuszną porcję mielonej gałki muszkatołowej; później trzeba będziecie musieli zetrzeć więcej, żeby oprószyć deser. Jeśli nie chcesz użyć tych trzech alkoholi, wybierz jeden i trzykrotnie zwiększ jego ilość.

Zmieszaj wszystkie składniki − z wyjątkiem śmietany kremówki mikserem.

Powoli wmieszaj śmietanę i ubijaj, aż krem przestanie mieć lejącą konsystencję i zacznie utrzymywać kształt po usunięciu mieszadła. Bądźcie cierpliwi: alkohol działa jak rozcieńczalnik, więc śmietana potrzebuje czasu, żeby uzyskać odpowiednią puszystą gęstość.

Napełnij 15 filiżanek do espresso lub kieliszków o pojemności 50ml deserem i oprósz startą gałką muszkatołową.

Jeżeli nie chcesz użyć do deseru surowego jajka, zastąp je i dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego, dwiema łyżeczkami sproszkowanego kremu custard firmy Bird's (jajeczno−śmietanowy krem w proszku, w Polsce można go kupić w niektórych delikatesach) i zmniejsz ilość cukru do 50g.

 

 

 

 

ŚWIĄTECZNA KOSTKA BRUKOWA

 

Nigella Lawson pisze: "To świąteczne wydanie kostki brukowej, którą już znacie. Wyrzucamy zwykłe herbatniki i dodajemy drobne biszkopty o smaku migdałowym oraz &minus w świątecznym duchu − orzechy brazylijskie i kandyzowane wiśnie; czerwone jak nos renifera Rudolfa wraz z małymi piankami marshmallow. "


Świąteczna kostka brukowa

Składniki

24 BATONIKI

250g gorzkiej czekolady

150g mlecznej czekolady

175g miękkiego masła

4 łyżki złotego syropu (można go ze spokojem zastapić sztucznym miodem )

200g amaretti (biszkoptów migdałowych twardych)

150g obranych orzechów brazylijskich

150g kandyzowanych wiśni

125g małych pianek marshmallow

1 łyżka cukru pydru

jadalny brokat (choć nie jest konieczny)

 

Sposób przyrządzenia

Posiekaj drobno oba rodzaje czekolady lub użyj zamiast nich czekoladowych drażetek do roztopienia, po czym przełóż do rondla , dodaj masło oraz syrop i roztop całość, delikatnie podgrzewając.

Włóż herbatniki do torebki na mrożonki i pokrusz je wałkiem do ciasta, tak żeby otrzymać okruchy o różnej wielkości.

Włóż orzechy brazylijskie do drugiej torebki i również rozdrobnij na kawałki różnej wielkości.

Zdejmij rondel z ognia, dodaj pokruszone herbatniki oraz orzechy, całe kandyzowane wiśnie i pianki marshmallow. Wymieszaj składniki delikatnie, tak by pokryły się czekoladowym syropem.

Przelej mieszaninę na jednorazową aluminiową blachę do pieczenia o wymiarach 23,6x19,6 cm i wygładź powierzchnię najdokładniej jak się da, chociaż i tak pozostanie nierówna.

Wstaw blachę do lodówki na 1,5−2 godzin, a gdy masa stężeje na tyle, by dała się kroić, yjmij ją z pojemnika.

Oprósz całą Kostkę Brukową cukrem pudrem. Następnie jeśli chcesz posyp ją jadalnym brokatem.

Ułóż kostkę dłuższym bokiem do siebie i przekrój najpierw z góry na dół na 6 kawałków, potem na 4 w poprzek, uzyskując 24 regularne kwadratowe kostki.

 

PRZY WCZEŚNIEJSZYM PRZYGOTOWANIU: Zrób masę i wstaw do lodówki, żeby stężała. Nie posypuj cukrem pudrem, tylko pokrój na kawałki, zamknij w szczelnym pojemniku i pozostaw w zimnym miejscu na okres do 1 tygodnia. Oprósz cukrem pudrem na godzinę, dwie przed podaniem.

 

PRZY MROŻENIU: Zrób masę jak wyżej i przechowuj w zamrażarce do miesiąca. Rozmrażaj przez noc w lodówce. Udekoruj cukrem.

 

Kostka brukowa jest naprawdę przepyszna :) A czas jej przygotowania zajmuje kilka minut. Ja jednak nie byłam wierna przepisowi i orzechy brazylijskie zastąpiłam mieszanką migdałów i orzechów laskowych, a kandyzowane wiśnie, suszoną żurawiną. Jeśli chodzi o pianki nigdzie nie znalazłam małych pianek, które są podane w przepisie. Kupiłam więc pianki o nazwie Jojo i pocięłam je na 4 części. Drugim razem zamiast żurawiny do czekolady dodałam więcej orzechów i pianek i też kostka brukowa była pyszna :)

 

 

 

 

JADALNE OZDOBY NA CHOINKĘ

 

Nigella Lawson pisze: "Nie obyłabym się bez nich w święta, a przynajmniej byłabym niepocieszona. Rytuały są ważne, żebyśmy sobie uświadomili znaczenie i sens ceremonii, a robiąc te pieprzowe, piernikowe jadalne ozdoby, dajemy z moimi dziećmi znak, że żbliża się czas Bożego Narodzenia. "

 


Jadalne ozdoby na choinkę
Składniki

35−40 PIERNICZKÓW

CIASTA

300g mąki i trochę do oprószenia

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1/4 łyżeczki mielonych goździków

1−2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

100g miękkiego masła

100g miałkiego brązowego cukru

2 duże jajka, roztrzepane z 4 łyżkami płynnego miodu

LUKIER I DODATKI

300g lukru z torebki

jadalne złote i srebrne kuleczki lub posypka

wstążeczki do zawieszania

 

Sposób przyrządzenia

Wyłóż 2 blachy pergaminem i nagrzej piekarnik do 170C.

Do malaksera wsyp mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon, goździki oraz pieprz. W trakcie pracy mieszadła dodaj masło i cukier, a następnie powoli wlej jajka roztrzepane z miodem, ale jeśli składniki już się połączyły, nie wlewaj całej porcji.

Uformuj z ciasta dwa grube krążki, jeden zawiń w folię albo włóż do torebki na mrożonki i schowaj do lodówki, a z drugiego zrób ciastka.

Oprósz mąką stolnicę oraz krążek ciasta, rozwałkuj go na grubość ok. 5mm i powycinaj ozdoby wybranymi foremkami.

Rozwałkuj pozostał...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin