WZ.doc

(1017 KB) Pobierz
WZ

             WZ

 

Składniki

Ciasto

·         margaryna 25 dag

·         kakao 2 łyżeczki

·         cukier 1 szkl

·         woda 125 ml

·         mąka 2 szkl

·         jajka 5 szt

·         proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa

·         śmietana kremówka 1 l

·         cukier puder 0,5 szkl

·         śmietana fix 2 szt

Sposób przyrządzenia

Margarynę, kakao, cukier, wodę zagotować i odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać przesianą mąkę, jajka i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wyrównać. Piec około 50 min. Piekarnik o temp. 180º C. Wystudzone ciasto przekroić poziomo na połowę.
Ubijamy 1 litr śmietany 36% w kartonikach, pod koniec ubijania dodajemy cukier i śmietanę fix, ubijamy, aż będzie bardzo gęsta. Część ubitej śmietany wykładamy na placek, przykrywamy 2 płatem ciasta, na który znowu wykładamy śmietanę. Wierzch dekorujemy wg uznania.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin